Zákon prosadil Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka Foto: archiv

Babiš si na finance přivede auditora Wagenknechta

Šef hnutí ANO Andrej Babiš si na ministerstvo financí hodlá přivést nekompromisního auditora Lukáše Wagenknechta. Muže, který má za sebou zjištění miliardových nesrovnalostí například v Regionálním operačním programu Severozápad, podílel se i na auditování problematických zakázek v ústecké Krajské zdravotní.

Podle informací České justice Babiš s Wagenknechtem počítá na místo prvního náměstka. „Já chápu, že se na takové věci ptáte, ale zatím řešíme úplně jiné věci než personální otázky,“ reagoval Wagenknecht. Podobně se vyjádřil i Andrej Babiš. „Nemluvím o postu. Ale na ministerstvo ho přivedu, je jedním z mých poradců na finance,“ napsal České justici.

„Jsem v radě ekonomických poradců, zaměřujeme se na veřejnou správu, na státní službu, řízení a audit. Řešíme nejprve odborné věci, personálie nejsou vyřešené,“ uvedl Wagenknecht. Babiš dodal, že posílení interních auditů vybudováním silného týmu na ministerstvu, aby nebylo potřeba najímat auditory externí, je jednou z jeho priorit. „Nejde jen o evropské peníze, ale o veřejné rozpočty vůbec. Ty tady pořádně nekontroluje nikdo,“ uvedl šéf ANO.

Wagenknecht byl naposledy loni jako auditor přizván do pražského Dopravního podniku. Zaměřil na dostavbu trasy A metra do Motola za 22 miliard korun. Jeho první zjištění naznačovala, že dostavbu mohou provázet trestné činy, například machinace s veřejnými zakázkami. Se zprávou seznámil představenstvo a dozorčí radu, po nástupu nového vedení s ním ale Dopravní podnik smlouvu ukončil. „Důvod ukonční pracovního poměru udán nebyl. Bylo mi komunikováno, že má práce je dobrá, nicméně že nebudu pokračovat v interním auditu,“ řekl k tomu loni České pozici.

Profesní praxi zahájil Wagenknecht jako interní auditor Ministerstva vnitra ČR, poté byl inženýrem kvality a interním auditorem společnosti Foxconn a následně vedoucím útvaru Interní audit na Regionální radě regionu soudržnosti Střední Čechy a dále managerem interního auditu ve společnosti Deloitte Audit. V letech 2009 – 2013 byl zvolen viceprezidentem Českého institutu interních auditorů.

-rm, dš-