Seznam soudců navržených ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou projedná ve středu vláda. Foto: Mediafax

Kauza Nagyová byla podle budoucí ministryně spravedlnosti nestandardní

Celkový dojem z té kauzy mám takový, že probíhala nestandardním způsobem, ale celý ten případ byl nestandardní, a pokud by nebyl provedený tak razantní, jak byl, tak je otázka, jestli bychom mohli v těchto případech vůbec trestní stíhání vést. Slova budoucí ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) ve čtvrtečním pořadu 20 minut Radiožurnálu vyvolala nejednoznačné reakce.

Vyjádření nechalo v klidu jak šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu, tak vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvana. Obhajoba naopak ve slovech kandidátky na ministerský post vidí nadějný obrat ve veřejném vnímání případu, který vedl k loňskému pádu vlády Petra Nečase (ODS).

Válková odpovídala na otázku moderátorky Heleny Šulcové, zda bylo počínání vrchního žalobce Ištvana šťastné, nebo nešťastné.

„Mě bude zajímat postup a seznámím se i s průběhem celého trestního stíhání a těch jednotlivých kroků, které dozoroval pan vrchní zástupce, nicméně teď, abych vám říkala, jestli to bylo šťastné nebo nešťastné, to bych nikdy neudělala, protože si myslím, že k tomu nemám dostatek informací a jsem odkázaná stejně jako ostatní posluchači na média. A jak víme, média ne vždy jsou přesná, takže bych nerada někomu uškodila. Celkový dojem z té kauzy mám takový, že probíhala nestandardním způsobem, ale celý ten případ byl nestandardní, a pokud by nebyl provedený tak razantní, jak byl, tak je otázka, jestli bychom mohli v těchto případech vůbec trestní stíhání vést,“ uvedla doslova.

Česká justice požádala Ivo Ištvana o reakci na slova o nestandardním průběhu a záměru věc prověřit. „Myslím, že její vyjádření neinterpretujete přesně. Pokud vím, uvedla, že k věci nemá dost informací a zná ji jen ze zpráv médií. Proto potřebuje pro svůj závěr nejprve získat relevantní informace,“ napsal Ištvan. Doplňující otázku, jak tedy vnímá slova o nestandardním průběhu, ponechal bez odpovědi.

Razance zatýkání byla značná

Helena Válková zmínila i svůj dojem z razance, se kterou policie věc loni v červnu zahájila. „Z toho, co jsem viděla já a jistě i posluchači, tak bylo zřejmé, že ta razance byla poměrně značná, viz zatýkání paní Nagyové. A na druhé straně nemůžu vědět všechny důvody, které vedly právě k této doufám mimořádné akci, v důsledku které padla vláda,“ řekla na Radiožurnálu. Jako jeden z nechtěných důsledků pádu vlády pak zmínila i to, že nebyl schválen nový zákon o státním zastupitelství, o kterém se nyní znovu mluví.

„Nemáme pocit, že bychom mohli či měli na něco reagovat, protože zde nic konkrétního nezaznělo. Můžeme pouze znovu zopakovat, že postup našeho útvaru považujeme nadále za zcela adekvátní a nic nestandardního na něm nevidíme. Již mnohokrát jsme řekli, že nemáme žádný problém s tím, pokud náš postup bude ze strany kompetentních orgánů či osob prověřen. Ničeho takového se rozhodně neobáváme a jsme vždy k dispozici případné kontrole,“ reagoval pro Českou justici ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Obhajoba slova budoucí ministryně přivítala. Advokát Lukáš Trojan, který zastupuje exposlance Marka Šnajdra, řekl, že právě to jako obhájci zdůrazňují od samého počátku. „Teatrální zásah stovek policistů, skutečnost, že si státní zástupci atrahovali kompetence policie sami dělají úkony trestního řízení. Nezákonný přenos příslušnosti do Olomouce, resp. k ostravskému soudu, který rozhodoval o vazbě,“ vyjmenoval základní námitky advokát Trojan. Pochybení spatřuje i v tom, že trestní stíhání jeho klienta nebylo zastaveno, nýbrž že nejvyšší státní zástupce zrušil usnesení o jeho zahájení. „Věřím, že, nová ministryně spravedlnosti pečlivě prověří dosavadní postup orgánů činných v trestním řízení, včetně soudce, který rozhodoval o vazbě, a vyvodí v rámci svých kompetencí právní závěry.

Na nové ministryni spravedlnosti bude i rozhodnutí, zda exposlancům ODS Marku Šnajdrovi, Ivanu Fuksovi a Petru Tluchořovi, jejichž stíhání bylo zastaveno po zásahu Nejvyššího soudu, náleží odškodnění. „Určitě to bude jeden z prvních úkolů právě proto, že to je mediálně sledovaný případ a je třeba, aby veřejnost dostala jasné signály. Potom mi jde také, aby ty případy byly řešeny v rámci mé pravomoci co nejrychleji, ale současně kvalitně, takže já doufám, že v řádu dnů, a nikoliv týdnů v této věci zaujmeme stanovisko,“ řekla Válková.

-rm-