Rámcové smlouvy s Microsoftem podepsal ministr vnitra Martin Pecina 28. listopadu loňského roku. Foto: mvcr.cz

Pecina couvá. Tendr za 4,6 miliardy vláda pozastavila

Vláda Jiřího Rusnoka v demisi přerušila jednání o obřím tendru na pořízení a obnovení licencí Microsoftu pro orgány veřejné správy. Ten chtěl na poslední chvíli vypsat končící ministr vnitra Martin Pecina. Předpokládaná hodnota tendru na čtyři roky činí 4,6 miliardy korun, rozhodne o něm až nová vláda Bohuslava Sobotky.

Výběrové řízení bylo připravováno po celý podzim. Pecina 28. listopadu podepsal rámcové smlouvy s Microsoftem, následovat mělo jejich naplnění otevřeným tendrem a výběrem konkrétních dodavatelů. Jak v úterý upozornila Česká justice, Pecina to chtěl stihnout ještě v nadcházejících dnech, rozčílil tím ale nastupující Sobotkovu garnituru.

„Zadat výběrové řízení takového rozsahu v době, kdy je vláda nejen v demisi, ale už po jmenování nastupujícího premiéra, je minimálně podivné a ministr Pecina by s tím měl počkat,“ řekl bezpečnostní expert ČSSD Radim Turek, který je jedním z adeptů na některý z postů ve vedení ministerstva vnitra.

Ministerstvo tendr hájí jako potřebný. Centrální nákup počítačových licencí pro ministerstva, obce a vládní úřady prý přinese významnou úsporu. „V případě nerealizace této veřejné zakázky by byly licence pořizovány bez slevových mechanismů, jichž bude dosaženo díky institutu centralizovaného zadávání. V případě, kdy by byly smlouvy uzavírány jednotlivými orgány veřejné moci samostatně (bylo-li by to vůbec možné, vzhledem k individuální velikosti organizací), nebylo by možné dosáhnout na takto garantovanou cenovou úroveň, což by ve svém důsledku znamenalo nehospodárné vynakládání finančních prostředků státního (obecního) rozpočtu,“ uvedl v reakci pro Českou justici Jakub Knězů z kanceláře náměstka ministra pro informační systémy.

Zájem o nákup tímto centralizovaným způsobem zatím podle vnitra projevilo 177 orgánů veřejné moci. Konkrétní dodavatel licencí by měl být znám přibližně do poloviny letošního roku.

Robert Malecký