Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Foto: Mediafax

První představy budoucí ministryně: více trestat firmy a předělat zákon o státním zastupitelství

Zákon o státním zastupitelství z pera Unie státních zástupců (USZ), který ještě před svým rozpuštěním projednala bývalá sněmovna v prvním čtení a který mimo jiné zaváděl tzv. protikorupční speciál (Úřad pro potírání korupce), nemá u adeptky na post ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) bezvýhradné zastání.

„Neříkám protikorupčnímu speciálu ne, ale musíme zjistit jeho opodstatněnost. Nemůžeme se vracet k zákonu, který byl již sněmovnou schválen v prvním čtení. Co se týče nejvyššího státního zastupitelství, něco jiného je řízení a slaďování práce státních zástupců, druhá věc je legislativní práce. Pokud vím, ne všichni státní zástupci jsou navíc nadšeni z návrhu zákona o státním zastupitelství“, prohlásila v dnešních Otázkách Václava Moravce ČT Válková.

Debatu o novém zákonu, který by upravoval poměry ve státním zastupitelství (SZ), vyvolalo téma novely zákona o SZ, který je na programu jednání Rusnokovy vlády v demisi ve středu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kritizoval jak způsob předložení novely, kdy ji nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) obdrželo na Silvestra minulého roku, přičemž připomínkové řízení bylo zkráceno na 10 dní, tak i její obsah. Podle Zemana „silvestrovská novela“ Marie Benešové sice „navenek přebírá některé instituty původní předlohy, ale není tam akcentován princip nezávislosti státního zastupitelství“. Zeman vyjmenoval především tři oblasti: jmenování a odvolávání náměstků státních zástupců, funkční období vedoucích funkcionářů a jejich jmenování bez výběrového řízení.

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová „silvestrovskou novelu“ bránila s tím, že zvyšuje nezávislost státních zástupců. Se Zemanem o novele jednala a pochopila, že se „přiklání k duchu, který vane z Unie státních zástupců, který prosazuje speciální útvar pro boj s korupcí, a ten tam nemáme“. Byla to navíc novela, kterou údajně našla po svém předchůdci.

Shodu naopak Válková, Benešová a Zeman našli nad tématem zpřesnění a zpřísnění zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Zeman uvítal, že toto téma obsahuje koaliční smlouva a poukázal na to, že z praxe by státní zástupci ocenili, aby se současná, podle něj minimalistická podoba zákona, rozšířila o některé hospodářské trestné činy, jako je lichva, poškozování či zvýhodňování věřitele a zneužití informací v obchodním styku. Podle Válkové se v minulosti šlo cestou výčtu trestných činů, na které se zákon vztahuje. Nyní by to mělo být ale spíše opačně a zákon by se měl nově vztahovat na všechny trestné činy, s výjimkou některých. Vyjmenovala například krádež, zpronevěru či znásilnění.

Válková taktéž plánuje vypracovat a předložit nový trestní řád, který by ráda předložila v horizontu dvou až tří let. Ambici má i při přípravě nového občanského soudního řádu.

Válková, Benešová a ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková se shodly na potřebě soudcovské samosprávy v podobě tzv. Nejvyšší rady soudnictví. Válková preferuje model dvanáctičlenného sboru, který by z poloviny volili soudci a druhá polovina by byla složena ze zástupců mimo justici.

-red-