Režisér Václav Marhoul má k armádě blízko. Jako příslušník Aktivních záloh nebo coby pořadatel obřích vojenských přehlídek. Foto: Mediafax

Režisér Marhoul o Stropnickém: Resort se naučí, jen ať neblázní

Nový ministr obrany Martin Stropnický (ANO) by měl pokračovat v práci svých předchůdců a hlavně nevymýšlet žádné nové strategie. Resortu totiž zatím moc nerozumí. To si alespoň myslí režisér Václav Marhoul, jinak také příslušník Aktivních záloh v hodnosti majora a spolutvůrce Bílé knihy o obraně.

Znáte se s Martinem Stropnickým?

Samozřejmě. Nikdy jsme spolu nic nedělali, ale známe se, protože, jestli se nemýlím, tak Martin byl na DAMU o dva ročníky výš, když jsem já byl na FAMU. Mám ten pocit.

Co říkáte na to, že se stane ministrem obrany herec, režisér, pan Stropnický?

Neberu jen jako režiséra nebo herce. Beru ho, že je to bývalý ministr kultury. Jako člověka, který takovou podobnou funkci vykonával.

Dobře, ale být ministrem kultury a obrany, to je přece diametrální rozdíl…

Asi takhle. On může být dobrým ministrem obrany, ale taky nemusí, to já nevím. Vůbec si to netroufnu hodnotit dopředu. Jednu věc ale vím úplně stoprocentně. Jak ho znám, tak to je člověk, který schopen chápat věci a jejich souvislosti. Byť je to resort, kterému se on doteď, řekněme, svým způsobem vůbec nevěnoval, tak je schopný se to opravdu velmi dobře naučit.

Co byste novému ministrovi poradil?

To, co mu pomůže, respektive to, co by mu mohlo pomoct je to, že má velmi dobrého náčelníka generálního štábu generála Pavla. To je člověk, který opravdu ví, co armáda potřebuje, a je to naprosto skvělý, výkonný důstojník. A není to žádný, lidově řečeno, hajzlík. Tomu skutečně leží na srdci, aby armáda byla k světu a funkční. Musí najít společnou řeč. Má hlavně na co navazovat. Jestli bude chytrý, tak naváže na to, v čem začal Saša Vondra a pokračoval pan generál Picek. To je prostě Bílá kniha o obraně, celá ta analýza a všechny ty postupné kroky, které skutečně vedou k tomu, co teď nějakým způsobem Martin v médiích jakýmsi způsobem prezentuje. Jestli se ale zblázní, tak to všechno zruší, zakope to a začne všechno znova. A to je určitě špatně.

Stropnického výstupy v médiích, co se týče například rozpočtu ministerstva obrany, si zatím velmi protiřečí…

To je asi právě známka toho, že tomu zatím až tak úplně nerozumí. Resort obrany je stoprocentně podfinancován. Další snižování si nedovedu představit.

Vaše filmová společnost se podílela na několika spektakulárních vojenských přehlídkách. Přizval byste režiséra Stropnického ke spolupráci?

Asi spíš ne. Pokud vyjdeme z jeho originální profese, což je herectví, tak to nemá s režií nic společného. Nota bene všechny ty akce mají daný pevný scénář dopředu. Tam toho moc nevymyslíte, popravdě řečeno. Tam je to o nějaké organizaci, produkci a logistice.

Vy sám jste záložák. Zatím aktivní zálohy nejsou ukotveny v zákoně. Co očekáváte v tomto směru od nového ministra?

Očekával bych, že příprava aktivních záloh bude pokračovat v tom, co se stalo za Vondry a v čem se za Picka pokračovalo. V listopadu loňského roku prošel vládou návrh zákona, který upravuje obranné síly a službu v aktivních zálohách. Vyšlo to ze základního ekonomického vzorce. Armáda je dlouhodobě pod stav a není schopna plnit svou základní ústavní funkci, a tou je obrana státu. Takže vytvoření bojových záloh je nutnost, a ne nějaká touha nějakých hračičků. Udělalo se pro to strašně kroků a teď to má jít do parlamentu. To je důležité.

-dph-