Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Foto: Mediafax

S Petrem Mlsnou se dál nepočítá ve vedení Legislativní rady vlády

Nový šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier den po nástupu do funkce ohlásil první velkou změnu. Na pozici svého zástupce nadále nepočítá s Petrem Mlsnou. Místo něho si přivádí dosavadní šéfku legislativního odboru Senátu Kateřinu Valachovou.

Na další změny v náplni práce i personálních otázkách je podle Dienstbiera zatím brzy. „Budou případně následovat po vyhodnocení dosavadní činnosti,“ napsal Dienstbier České justici. „Jediná změna tedy zatím je nahrazení pana Mlsny na pozici místopředsedy Kateřinou Valachovou,“ dodal ministr, který má vedle legislativy na starosti i otázku lidských práv.

Dosavadní místopředseda Mlsna, který radu prakticky vedl místo formální šéfky, ministryně spravedlnosti Marie Benešové, a za vlády Petra Nečase byl dokonce šéfem, nechtěl Dienstbierovo rozhodnutí komentovat s tím, že s ministrem zatím nemluvil. O tom, že se ale Dienstbier s Petrem Mlsnou příliš neshodnou, se v zákulisí mluvilo už několik týdnů.

Proti Mlsnovi ostře vystoupil loni na jaře předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poté, co tehdejšího ministra v čele legislativní rady nepřijal Soudní dvůr Evropské unie jako nového soudce. „Po této epizodě se stal směšnou figurou, která by z vlády měla odejít,“ vyzval Sobotka. Česku prý udělal ostudu. Mlsna tehdy radu vedl jako nestraník na doporučení nejmenší vládní strany LIDEM.

-rm-