Poštovní služby by měly být poskytovány například na obecních úřadech, v obchodní centrech nebo v malých prodejnách, vždy pod logem České pošty. Ilustrační foto: Mediafax

Policie se v kauze České pošty zaměřuje na výstavbu logistických center

V kauze České pošty jde o daleko víc než dosud zmiňované stavební zakázky za 250 tisíc korun. Policie se podle informací České justice zaměřila na obří projekt výstavby logistických center po celé republice v hodnotě miliard korun. Zatím bylo obviněno 9 lidí i samotný státní podnik coby právnická osoba.

Podle zdroje dobře obeznámeného s vyšetřováním si policisté vyžádali dokumenty k největší investiční akci České pošty posledních let, výstavby logistických center po celé republice. Těch je aktuálně v provozu 57, dalších čtrnáct chce podnik uvést do provozu v následujících dvou letech. Nahradit mají dosluhující a kapacitně nevyhovující malé třídírny zásilek, kterých pošta měla kolem pěti set. „Policisté se zajímají o stovky výběrových řízení projektu nové logistiky, který prosadil stávající generální ředitel pošty Petr Zatloukal,“ uvedl zdroj.

Podle informaci České justice  měl navíc jeden z vysoce postavených bývalých manažerů, čelících obviněni, požádat o status spolupracujícího obviněného. Česká justice se tuto informaci pokusila oficiálně potvrdit. Ani Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který vyšetřování vede, ani vedení České pošty však nesmějí poskytovat žádné informace.

Informování ve věci si totiž vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Jeho šéfka a tisková mluvčí v jedné osobě Lenka Bradáčová slíbila, že na otázky České justice odpoví dozorující státní zástupce. Ten tak ale neučinil.

O tom, že vyšetřovaná škoda bude vyšší než dosud známých 250 tisíc korun, však svědčí právě to, že se věcí zabývají vrchní žalobci z Prahy.  Těm vyhláška stanoví jako spodní limit pro výkon dozoru 150 milionů korun.

Kauzu spustil ÚOOZ 22. ledna zásahem v několika budovách České pošty. Obviněno bylo zatím devět lidí. Jsou mezi nimi bývalý zástupce generálního ředitele Richard Soldán, který měl do svého odchodu v prosinci loňského roku na starost logistiku, a bývalý šéf veřejných zakázek Jiří Kouba. Ten z podniku odešel již loni v květnu. Česká justice pak počátkem února napsala, že podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob byl obviněn i samotný největší státní podnik v zemi.

Robert Malecký