Renata Vesecká Foto: Mediafax

Renáta Vesecká: Ministryně Válková jen mlátí prázdnou slámu

Ostrá slova létají mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) a bývalou nejvyšší státní zástupkyní, dnes advokátkou Renátou Veseckou. Její jmenování prý Válková sledovala s obavami, které se později naplnily. Jen mlátí prázdnou slámu, reaguje Vesecká.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková si jako jeden z klíčových úkolů své mise na ministerstvu určila tvorbu nového zákona o státním zastupitelství. Jak hodnotíte její dosavadní kroky?

Určitě je dobře, že se ministerstvo spravedlnosti chce věnovat soustavě státního zastupitelství, protože je nezbytné začít pracovat na zákonu o státním zastupitelství. To rozhodně, už několik let. Ale zdá se mi, že daleko víc kroků činí paní ministryně ve vztahu k jiným věcem, a jsou to kroky překvapivé. Dosud nebylo zdárně vysvětleno zpětvzetí stížnosti pro porušení zákona v kauze Tykač během pár hodin po nástupu do funkce. Jediné, co jsme se dozvěděli, byla kritika předchůdkyně, Marie Benešové. Je to krok naprosto atypický, nestandardní a překvapivý.

Na druhou stranu ministryně Válková ponechala v platnosti novoroční vyhlášku Marie Benešové, která v rozporu s názorem Ústavního soudu posiluje pravomoci vrchních státních zastupitelství. Může to, že Helena Válková nenašla odvahu uvést věci do ústavně řádného stavu, naznačovat její závislost na přáních skupiny vedoucích státních zástupců?

Je to podle mě především signál toho, že problematice nerozumí a postupuje nesystematicky. Ta vyhláška by bez doprovodného zákona, který se teprve tvoří, platit neměla. Nevidím důvod, proč by se mělo postupovat od paty k hlavě, a ne naopak.

Helena Válková vás poměrně ostře napadla, když v deníku Právo doslova řekla: „Osobně jsem nástup doktorky Vesecké do funkce nevnímala jako výhru české justice. Viděla jsem v tom velká rizika. Politice jsem v té době nebyla vůbec blízko. Kdo ale jako právník trošku sledoval její rozhodování, určitě si nebyl jistý, že je to ta nejsprávnější volba. To říkám velice opatrně. Moje obavy se pak potvrdily v plném rozsahu.“ Co na to říkáte?

Paní ministryně mlátí prázdnou slámu. Jako právník si jistě musí být dobře vědoma, že jestli chce něčím argumentovat, pak musí být naprosto konkrétní. Já bych od ní moc ráda slyšela, jaká rizika má nebo měla na mysli a o jakých mých rozhodnutích v tomto směru vůbec mluví.

-rm-