Komiks Muriel a andělé z dílny Káji Saudka zabavila policie. Autor: nakladatelství Plus

Slavný komiks Káji Saudka hledá své majitele

Možná až několik měsíců nejistého osudu čeká nyní originál komiksu Káji Saudka pod názvem Muriel a andělé. Policisté totiž minulý týden v pátek toto významné dílo zabavili pro podezření ze spáchání trestného činu podílnictví. K zabavení díla došlo na základě trestního oznámení, které podala Saudkova rodina. Sám autor je již několik let v kómatu.

Originální listy komiksu Muriel a andělé měly být vystaveny na předaukční výstavě a na konci tohoto týdne se dílo mělo nabízet v dražbě. Vyvolávací cena byla stanovena na bezmála šest milionů korun.

Hledání originálu tohoto zásadního díla trvalo více než čtyřicet let. Teprve nedávno se poprvé objevily zprávy o tom, že by mohl být na světě. Nakonec se však ukázalo, že Saudkovo dílo má být prodáno v aukci, a to dokonce s možností, že bude rozprodáno po jednotlivých částech. Tím by ovšem definitivně zanikla šance na jeho obnovu, stěžuje si Saudkova rodina. Ta argumentuje tím, že zachování celého díla vcelku je pro jeho další osud a jakoukoli budoucí publikaci naprosto zásadní.

„Důležité je, že se nyní dílo nalézá v bezpečí a věříme, že jej následně dostane ten, komu skutečně patří, tedy Kája Saudek sám. Je zvláštní, že právě záchrana tohoto díla není veřejně příliš zdůrazňována. Do pátku totiž stále existovalo riziko, že originál zmizí po prodeji, nebo že ho jeho držitel stáhne a dílo stejně jako v minulosti beze stopy zmizí a veřejnost už ho tak nikdy nespatří. V tomto případě se přeci jen nebavíme o nějakém souboru obrázků, ale o největším komiksu české historie, jehož nejen tržní, ale především umělecká hodnota je obrovská,“ řekl serveru Česká justice Tomáš Nielsen, který právně zastupuje Káju Saudka.

Zástupci rodiny a pozvané osobnosti z kulturního života se dnes v 16 hodin k celé kauze vyjádří na tiskové konferenci.

-red-