Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal Foto: archiv

Sněmovní výbor tlumil emoce. Dohnal i Válková připustili spolupráci

Značné napětí mezi generálním ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem a ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) významně polevilo. Na půdě sněmovního výboru pro bezpečnost oba aktéři sporu výrazně ubrali z dosud vyhrocených stanovisek. Válková připustila, že generál Dohnal ve funkci může i zůstat.

Dohnal se Válkové za některé své výroky omluvil. „Jsem připraven s paní ministryní naprosto korektně spolupracovat. Jestli se jí nějaká má slova dotkla, tak se jí upřímně omlouvám,“ prohlásil Dohnal a dodal: „Mám zájem, aby se situace stabilizovala a uklidnila tak, abychom se mohli vrhnout na práci.“ Podle něj ani v nejvypjatějších chvílích nehrozí, aby byla ohrožena bezpečnost věznic. „Vše funguje jak má,“ sdělil.

Podle Válkové konflikt vyvolala částečně i média. „To média to nazvala konfliktem. A ten se možná skutečně stal i díky nim. Já to beru jako určitý proces, který není příjemný. Budu velmi ráda, pokud výsledky kontroly budou dobré a já budu moci to řízení o odvolání zastavit. Budu velmi nerada, pokud tomu tak nebude,“ prohlásila po jednání výboru ministryně spravedlnosti.

Přijala i Dohnalovu omluvu. „Musím říci, že mě příjemně překvapil pan generál omluvou za slova, která mě mrzela, a myslím, že jsem si je nezasluhovala,“ uvedla. Důležitý bude nicméně výsledek kontroly, který ovlivní další působení šéfa vězeňství. Znám by měl být poslední březnový týden a nejprve s ním bude seznámen sněmovní podvýbor pro vězeňství.

Projednávání bodu o situaci ve vězeňství ale provázely i sporné momenty. Válková Dohnalovi vytkla jeho laxní přístup k nařízené kontrole. „Měla jsem víc výtek. Nezpracovanou koncepci vězeňství, nestandardní kroky pana ředitele. Pověstnou poslední kapkou byla nedbalá nebo úmyslná špatná spolupráce při prováděném auditu,“ prohlásila ministryně. „Z naší strany se nejednalo o žádný bojkot kontroly,“ uvedl naopak Dohnal.

Kritikou nešetřila opozice. Poslankyně Jana Černochová (ODS) Válkovou obvinila, že svými kroky zneužila pravomoci veřejného činitele a že jde o mstu některých jejích kolegů. Daniel Korte (TOP 09) rovnou prohlásil, že ministryně jednala podle zadání šéfa ANO Andreje Babiše. „Jde o to sehnat pašalík pro zaměstnance Agroferu,“ řekl. Válkovou příliš nepodrželi ani koaliční kolegové z ČSSD. Podle nich se s šéfem vězeňské služby dosud spolupracovalo velmi dobře.

Ministryně spravedlnosti zahájila řízení o odvolání šéfa Vězeňské služby údajně kvůli nespokojenosti s přístupem služby k zajištění kontroly, kterou Válková nařídila. Dohnal to následně označil za záminku.

-dph-