​Benátčané hlasují do pátku o odtržení od Itálie a vystoupení z EU

Po nedělním hlasování obyvatel o Krymu začalo v pondělí v Itálii, v benátské oblasti referendum o odtržení od Itálie a obnovení nezávislé Benátské republiky. V referendu, které potrvá do pátku 21. března, je oprávněno hlasovat 3,8 milionu voličů.

Podle zpravodaje agentury Reuters nehodlají vůdcové hnutí za samostatnost Benátek čekat na souhlas Říma, a pokud budou obyvatelé hlasovat pro, započne proces odtržení Benátek od Itálie. Podle posledních průzkumů je 60% obyvatel oblasti pro nezávislost.
„Pokud většina zvolí ano, máme odborníky, kteří napíší deklaraci nezávislosti a máme podnikatele, kteří říkají, že budou platit daně místním úřadům namísto Římu,“ uvedl pro britský deník Telegraf mluvčí hnutí nezávislosti Lodovico Pizzati.

Také prezident benátské oblasti Luca Zaia, který podporuje hnutí nezávislosti, uvedl pro místní tisk, že oblast už je unavena nedostatkem uznání ze Říma a chování italského státu považuje za nezodpovědné. Podle něho Itálie v současnosti čelí nemocné demokracii a padla do bažiny byrokracie.

Místní prominentní podnikatel a zastánce nezávislosti Benátek na Římu Gianluca Busato uvedl pro Reuters, že benátská oblast je největším plátcem daní, které posílá do Říma. „Myslím, že z toho nejsou šťastní, protože Benátky jsou bohatá oblast. Italská vláda krade 20 miliard daní, které se k nám nevrací,“ řekl.

Pokud by Benátky získaly nezávislost, zrušily by své vazby s Evropskou unií a NATO. „Benátčané chtějí nejen pryč z Itálie, ale chtějí také vystoupit z eura, Evropské unie a z NATO,“ uvedl pro deník Telegraf další z aktivistů za nezávislost Rafaele Serafini.
Členové hnutí za nezávislost tvrdí, že jsou inspirováni Skotskem a Katalánskem, které plánují referenda o nezávislosti rovněž na letošní rok. Skotsko bude hlasovat o nezávislosti na Velké Británii v září přes prohlášení britské vlády, že pokud se odtrhne, nebude mu dovoleno používat libru. Španělská vláda označila plánované referendum v Katalánsku za nezákonné.

Hlava hnutí za nezávislost Benátek Giovanni Dalla Valle uvedl, že Itálie nemůže zastavit proces odtržení a získání nezávislosti Benátek. „Musíme bojovat na nezávislost. Budeme tak činit pokojnou, diplomatickou cestou, silně věříme, že většina chce nezávislost a že není nic, co by proti tomu italská vláda mohla udělat.“

Podle jeho slov současný světový řád favorizuje centralizované vlády, což je důvodem, proč jsou mnohá referenda označována za nezákonná.

Benátská republika se připojila k Itálii v roce 1866, nezávislost ztratila už v roce 1797, když Benátky dobyl Napoleon.

Irena Válová