Policisté mají důvod k radosti, vraha mají. Místo podezřelého teď ovšem mají podezřelou historku. Foto: Robert Malecký

Doznání Houskova vraha: Příliš úhledně zabalený balíček

Kdyby někdo chtěl vzbudit zdání, že neexistuje obyčejnější vražda než ta Romana Housky, vymyslel by to asi takhle. Náhodně se potulující chlápek s pistolí a paralyzérem brouzdá chomutovským lesem, zabloudí do slepé ulice a tam se na něj osopí místní pruďas způsobem, který skončí hádkou, krátkou potyčkou a střelbou. Je to zvláštní, ale právě tak zní přiznání člověka, který prý Housku loni zastřelil.

Může to působit dojmem, že se vrah po přečtení okolností rozhodl hrát na nejnižší sazbu bez přitěžujících okolností, navíc s přiznáním. Tedy na vraždu v afektu, bez rozmyslu, nepřipravenou.

Pokud to tak není, je třeba ptát se, co v historce schází. Zda jen to, co by mohlo pachateli uškodit co se týče výše trestu, nebo okolnost jiná. Třeba jaký byl skutečný motiv potulovat se zrovna u domu Housky a jeho partnerky Jany Vaňhové. Protože máme-li věřit doznání, to, že zabil zrovna severočeského kmotříčka, který byl poslední dva roky ve stavu permanentního vyhrožování na všechny strany, se údajný vrah dozvěděl až z tisku.

Pak je ve hře třetí varianta, že vrah prostě mluví pravdu. Jenže k tomu jsou skeptičtí i sami vyšetřovatelé, kteří na tiskové konferenci příběh předkládali novinářům. „No, my jsme moc nečekali, že nám to budete věřit,“ přiznal s úsměvem – a mimo záznam – jeden z nich.

Jak má tedy znít verze, s níž nyní policie pracuje?

„Poprvé jsme se s ním setkali 8. ledna, kdy nám proběhl sítem prověřovaných osob, a 20. ledna se stal naším hlavním podezřelým, protože jsme obdrželi výsledek genetického zkoumání,“ řekl k osobě údajného vraha šéf vyšetřovatelů Martin Charvát.

Pachatelem je muž středních let, který nebyl trestán. Paralyzér a krátkou pistoli ráže devět milimetrů u sebe nosil běžně. Podle policejních zdrojů neměl žádné vazby na Chomutov, v okolí místa činu prý hledal práci. Po vraždě byl podle policejních zdrojů uvnitř domu, který Houska obýval se svou partnerkou, nic ale neukradl. „Pravděpodobně se šel přesvědčit, zda tam nebylo záznamové zařízení kamer instalovaných na domě,“ řekl jeden z vyšetřovatelů.

Proč ale nic neukradl, když už v byl v době a podle všeho tam co ukrást bylo? „Vraždu nepácháte každý den, mohl být zaskočen,“ dodal zdroj.

Motiv tedy nesouvisel s Houskovými obchodními ani politickými aktivitami, po kterých policie usilovně pátrala. „Podezřelý vypověděl, že se neznali. Nevěděl prý ani, koho zastřelil, to se dozvěděl až z médií,“ řekl k tomu Charvát.

Je možné, že policie už ví všechno, co se dá o Houskově smrti zjistit. Každopádně vyšetřování neskončilo. Sami policisté nad úhledným dárečkem, který se jim ve středu přišel v Chomutově přiznat, kroutí hlavou. Zdá se jim příliš úhledně zabalený.

Robert Malecký