Bývalé kino Svět v Jaroměři, kde je i předmětná restaurace. Foto: archiv

Jaroměř: Dalšímu zastupitelstvu hrozí trest za hlasování

Před soud míří další případ zastupitelů obviněných za údajně nevýhodný prodej nemovitosti. Tentokrát se týká Jaroměře na Náchodsku. A vykazuje stejné znaky policejní slepoty jako ostatní podobné případy: obvinění pouze na základě ceny, nezohledňující místní poměry a skutečné zájmy obce.

Státní zástupce podal obžalobu na 11 zastupitelů města Jaroměř na Náchodsku, kteří v roce 2008 souhlasili s prodejem restaurace v bývalém kině Svět. Jak informovala krajská příloha deníku DNES, objekt tehdy získal zájemce, který nabídl méně než další uchazeči.

Kauza se týká i současného starosty Jiřího Klepsy, místostarosty a dalších osmi nynějších zastupitelů. Podle obžaloby porušili povinnosti při správě cizího majetku a městu způsobili škodu přes 1,7 milionu korun. Město totiž objekt s pozemky prodalo za 430.000 korun, i když další uchazeči nabídli 2,151 milionu korun. Zastupitelům v případě prokázání viny hrozí až pětileté vězení.

Klepsa obvinění odmítá a tvrdí, že prodej byl v pořádku. „Pro mě bylo klíčové, že tam někdo sedm let působil, vytvořil restauraci, o kterou mají lidé zájem. Osobně si myslím, že to není jen o prodeji baráku, ale také o tom, že nějaký podnikatelský záměr funguje. A to u mě rozhodlo bez ohledu na kupní cenu,“ řekl loni na podzim Klepsa.

-rm, čtk-