Policisté v terénu Ilustrační foto: archiv

Kauzu šéfa odboru dopravních přestupků v Praze řeší velký senát NS

Případem bývalého šéfa odboru dopravních přestupků pražského magistrátu Zbyňka Bernata se kvůli sporné právní otázce zabývá velký senát Nejvyššího soudu (NS). Kauzu mu postoupil jeden z řadových trestních senátů s cílem sjednotit judikaturu.

Bernat si v roce 2011 vyslechl za činy spojené s ovlivňováním vyšetřování dopravních nehod dvouletý trest se čtyřletým podmíněným odkladem. Jak vyplývá z usnesení NS, dovolání podali také další dva aktéři případu – Pavel Plas a Jiří Vosátka.

Velký senát by měl nyní rozhodnout, zda je v obecné rovině přípustný takzvaný jednočinný souběh zneužívání pravomoci veřejného činitele a nadržování. Soudci v tomto ohledu nejsou jednotní. Bernat byl odsouzen právě za tyto dva trestné činy, plus ještě za návod ke zneužití pravomoci, nepřímé úplatkářství a přijímání úplatku.

V kauze jde o dva skutky. První podle pravomocného verdiktu začal u řidiče Aleše France, který koncem března 2009 v Praze 7 srazil chodkyni na přechodu, těžce ji zranil a z místa ujel. Ve snaze vyhnout se trestnímu postihu oslovil Martina Mrvu, který kontaktoval Bernata. Mrva se s Bernatem domluvil, že za 250.000 korun zařídí, aby Franc unikl postihu.

Bernat se obrátil na policistu Plase, jenž pak řízení protahoval a oddaloval až do ledna 2010. Koncem roku 2009 jej totiž dozorující státní zástupce upozornil na to, že se o něj zajímá inspekce. Franc sám a prostřednictvím nezjištěného člověka údajně zaplatil Mrvovi nejméně 145.000 korun, Mrva do začátku července 2009 předal přesně nezjištěnou částku Bernatovi.

Druhý skutek se týká nehody z března 2009 v Praze 5. Plas a Bernat za úplatek označený jako „pět pro každého“ vedli vyšetřování tak, aby řidič unikl postihu za ohrožení pod vlivem návykové látky. Částečně se do toho zapojil i Vosátka. Plas manipuloval se spisem a odstranil z něj záznam o podaném vysvětlení, aby bylo možné upravit dobu jízdy a místo, odkud řidič vyjel, a to s cílem stanovení nižší hladiny alkoholu v krvi. Následně policista spis předal na magistrát a Bernat zařídil, že byl řidič uznán vinným pouze z přestupku.

Obvodní soud pro Prahu 10 původně Bernatovi vyměřil čtyřletý trest vězení. Městský soud v Praze verdikt zmírnil, a to i ve vztahu k dalším odsouzeným. Na druhou stranu však rozhodl o peněžitých trestech. Bernat musel podle pravomocného rozsudku zaplatit 300.000 korun.

-čtk-