Vládní koalice stále navrhuje pokusy na omezení rozpravy. My jsme jednoznačně signalizovali, že pokud chtějí válku, tak jsme ochotni ji vést. Sněmovna nebude žádným automatem na schvalování vládních návrhů, říká Marek Benda. Foto: Mediafax

Marek Benda: Registr účtů připomíná velkého bratra

Nesouhlasím se zavedením centrálního registru účtů a odmítám se podílet na jakékoli formě honu na bohaté, říká poslanec, člen ústavněprávního výboru sněmovny Marek Benda (ODS). Nejlepším způsobem, jak zlepšit výběr daní, je zjednodušení daňového systému, dodává v rozhovoru pro Českou justici.

Souhlasíte se zavedením centrálního registru účtů jako nástrojem boje proti daňové kriminalitě?

Ne! Ale tam je ještě hlubší problém. Samotný registr účtů je špatně a jen vytváří další databázi, které hrozí úniky a politické nebo ekonomické nebo i kriminální zneužívání. Co je ovšem ještě mnohem závažnější, je skutečnost, že část vlády chce, aby byly denní aktualizace pohybu na účtech! To je opravdu velký bratr a pak bych i já uvažoval, zda si pro svůj plat nezřídit účet někde v zahraničí.

Policie (a nejen ona) má podle odpůrců dostatečné nástroje, jak už nyní zjišťovat potřebné, aniž by tím docházelo k masivnímu prolamování bankovního tajemství. Je další nástroj třeba?

Má, jen nemá možnost se tam koukat on-line a bez kontroly třeba na manželku nebo souseda. Navíc FAÚ jsou už dnes hlášeny přímo všechny podezřelé obchody.

Celé se to točí kolem zamýšleného týmu Kobra podle slovenského vzoru. Může meziresortní spolupráce fungovat, nebo by bylo lepší, aby si každý útvar „dělal to svoje“.

Obecná zkušenost s centrálními bezpečnostními útvary je, že se často „utrhávají“ z řetězu a vedou války proti sobě navzájem. Centralizace kompetencí vede často k nebezpečí jejich zneužívání a politickému ovlivňování. Proto jsem k nim velmi opatrný.

Jste pro obnovení finanční policie nebo nějaké její obdoby?

Zrušením finanční policie došlo ke stavu, kdy vymáhání výnosů z trestné činnosti stouplo o stovky procent. Konkrétní policista ví vždycky lépe, kde „jeho“ zločinci mají schované peníze než nějaká finanční policie. Proto určitě nejsem pro její obnovování. Podporuji ty policejní složky, které to dnes dělají výrazně lépe než v minulosti finanční policie.

Jaké jsou podle vás nejúčinnější nástroje zvýšení daňového výběru?

Co největší zjednodušování daňového systému. Představa zavádět další a další sazby a výjimky a slevy a současně věřit ve zlepšení výběru, je velmi naivní. Klíčový je dnes výběr DPH a spotřební daně a tam by se mělo zjednodušovat a zlepšovat.

Jak naopak postihovat zjevné nesoulady v příjmech a životním standardu, aniž by došlo k „honu na čarodějnice“? Ve vládním materiálu se hovoří o autech, jachtách a služebním personálu jako úkazu k prověření. Je to možné myslet vážně?

Odmítám jakýkoliv hon na bohaté. Pokud má být nějaké posuzování životního stylu, pak maximálně u veřejných činitelů, jak je tomu dnes. Ale žádnou českou hru na závist já podporovat nebudu.

Pokud by bylo nějaké opatření k „dodanění“ příjmů z minula nakonec přijato – jak nahlížíte na možnost retroaktivity?

Dokud nebude jasné jaké, nemá cenu se k tomu vyjadřovat, je to nesmysl. Nikdy nejsem nebyl příznivcem retroaktivity.

Robert Malecký