Stav české právní historiografie je otřesný. Minulost justice za diktatury není zkoumána a výsledkem je povrchnost a dojmologie, říká historik Petr Kreuz. Zkoumat by se však měla, protože soudci z komunizmu zastávají vysoké justiční funkce a soudí dodnes. Foto: Mediafax

Pavel Zeman odmítl návrh ministryně prověřit Opencard a Blanku

Nejvyšší státní zastupitelství nevyhoví požadavku ministryně spravedlnosti Heleny Válkové a nepošle na Městské státní zastupitelství v Praze mimořádnou prověrku kvůli údajné nekvalitní dozorové činnosti v kauzách Opencard a výstavby tunelu Blanka. Uvedl to dnes šéf žalobců Pavel Zeman poté, co o svém rozhodnutí informoval ministryni.

„Pavel Zeman ministryni ujistil, že Nejvyšší státní zastupitelství sleduje vývoj trestního řízení ve významných kauzách, zákon mu ale nedává možnost zasáhnout do pravomocně neskončených případů,“ uvedl mluvčí Zemanova úřadu Petr Malý. Zároveň uvedl, že ve věci je již v současné době příslušným státním zastupitelstvím vykonáván dohled.

Zemanova odpověď zároveň obsahuje informaci, že v souvislosti s kartou Opencard jsou vedena další trestní řízení. „Také v případu týkajícím se výstavby tunelu Blanka jsou Nejvyššímu státnímu zastupitelství podávány informace o průběhu trestního řízení,“ napsal Zeman.

Válková se na Zemana obrátila na konci února. Vyslovila podezření, že ve sledovaných pražských kauzách je dozor MSZ vykonáván nekvalitně. „Stav řešení celé kauzy může být projevem nedostatečné kvality dozorové činnosti příslušného státního zastupitelství, v tomto konkrétním případě pak Městského státního zastupitelství v Praze,“ napsala Váoková. Dodala, že věří, že tato situace není nejvyššímu státnímu zástupci lhostejná a „že v rámci svých kompetencí přijme příslušná opatření, například ve formě nařízení kontroly skončené věci (v případě věcí odložených) či bude iniciovat dohledovou činnost ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze.“

V justičních kruzích je současné dění kolem pražských žalobců interpretováno jako snaha, která má vést k možnému budoucímu odvolání šéfky MSZ v Praze Jany Hercegové.

Robert Malecký