Místo činu před garáží Houskova domu v Chomutově. Foto: Mediafax

Policie plánuje rekonstrukci Houskovy vraždy, má rozptýlit pochybnosti

Muž, který se přiznal k vraždě podnikatele a zákulisního hráče severočeské ČSSD Romana Housky, se v průběhu dubna vrátí na místo činu. Policie chce pomocí rekonstrukce rozptýlit pochybnosti, zda je mužova verze o náhodném setkání ukončeném střelbou věrohodná.

O rekonstrukci jako jedné z možností dalšího vyšetřování mluvila minulý týden zmocněnkyně Houskovy životní partnerky Jany Vaňhové, advokátka Marie Benešová. Krajský státní zástupce Jan Jakovec České justici potvrdil, že s ní policie počítá. „Je to základní předpoklad ověření výpovědi obviněného o jeho pohybu a dění na místě činu,“ řekl Jakovec.

Policie už dřív oznámila, že si je jistá, že se muž obviněný z vraždy na místě činu skutečně pohyboval. Jak řekl náměstek krajského policejního ředitele Bohumil Kotas, vedle doznání polici popsal skutečnosti, které mohl znát jenom pachatel. Šlo například o to, že se po vraždě vydal do domu, který Vaňhová s Houskou obývali, a prohledal ho. Údajně proto, že si všiml bezpečnostních kamer kolem domu a šel hledat záznamové zařízení.

Obviněný muž, kterého soud poslal do vazby, tvrdí, že se 18. listopadu loňského roku vydal z Krupky do Chomutova hledat práci. Z lesíku poblíž Houskova domu vyšel na jeho pozemek, strhla se potyčka a poté muž Housku čtyřmi výstřely zabil. Na policii vypověděl, že se s Houskou neznali, o tom, že zastřelil bosse severočeské ČSSD, se prý dozvěděl až z médií.

Této verzi ovšem nevěří ani zástupci poškozené strany, ani někteří vyšetřující policisté. „My jsme ani nepředpokládali, že nám to budete věřit,“ řekl na tiskové konfereneci po zadržení podezřelého muže mimo záznam jeden z policistů.

Zmocněnci poškozené, kterými jsou vedle Marie Benešové její kolegové z advokátní kanceláře a advokát Michael Kis, teď studují spis, který si od policie vyžádali. Sama Benešová minulý týden prohlásila, že je verze obviněného muže nevěrohodná a že se někdo pravdy hodně bojí.

Robert Malecký