Zákon prosadil Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka Foto: archiv

Sobotka: Nejčistší by bylo, kdyby Babiš přestal podnikat

Nejčistším řešením by bylo, kdyby ministr financí Andrej Babiš (ANO) ukončil své podnikání a věnoval se jen politice, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jinak se podle něj Babiš musí vyvarovat střetu zájmů, za který ho ve čtvrtek kritizovala i členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu.

„Určitě z hlediska čistoty, z hlediska toho, abychom nebyli konfrontováni s těmi dotazy na možný střet zájmů, tak nejjednodušší by bylo, kdyby pan Babiš ukončil své podnikatelské aktivity a nadále se věnoval pouze politice,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ministerský předseda.

„Pokud se pan Babiš rozhodl neukončit své podnikatelské aktivity, pokračovat v nich, a ony jsou poměrně široké – počínaje zemědělstvím a konče mediální sférou – tak přirozeně si musí dávat skutečně velký pozor na to, aby se nedostal do jakéhokoliv střetu zájmů,“ uvedl také Sobotka, podle něhož Babiš musí počítat i se zájmem médií v tomto ohledu.

Babiše ve čtvrtek kritizovala členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová, která s kolegy přijela prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU. Podle političky by se měl Babiš, jehož firmy prý dostaly 2,6 milionu eur (71 milionů Kč) z evropských fondů, jako ministr svých firem vzdát.

Babiš, jehož kvůli střetu zájmů hojně kritizuje i opozice, v reakci na její vyjádření uvedl, že neuvažuje o tom, že by se společností vzdával. „Já se zodpovídám svým voličům, ne paní Grässleové, která nemá správné informace. Dodržuju zákon o střetu zájmů,“ uvedl šéf hnutí ANO.

Sobotka se také na dotaz novinářů vrátil k nedávné kritice internetového serveru Echo24 ze strany Babiše. „Tohle byla věc, která určitě není součástí politiky vlády a podobně jako výroky paní ministryně Válkové na téma, co se tady odehrávalo za druhé světové války, je to problém pana Babiše a je to problém hnutí ANO,“ poznamenal.

Ministerský předseda předpokládá, že Babiš bude postupovat tak, aby v žádném případě nebudil obavy, že by chtěl v budoucnu jakýmkoliv způsobem „zneužívat nebo používat tu pozici ministra financí k tomu, aby jakýmkoliv způsobem omezoval svobodu tisku“. Vzal také na vědomí prohlášení ministra financí, ve kterém se „jasně omluvil za tyto své kroky“.

Babiš v pondělí v reakci na rozhovor s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou označil Echo24 za „skupinu takzvaných novinářů, kteří vytunelovali Lidové noviny a fandili ODS“. Další jeho slova pak vyzněla tak, že investor serveru, bývalý ředitel Patria Finance Jan Klenor, by se mohl stát cílem finanční kontroly.

Válková, kterou ANO do vlády nominovalo, v rozhovoru pro Echo24 uvedla, že se Čechům za nacistické okupace „zas tolik nedělo“. Až v pozdějším tiskovém prohlášení upřesnila, že to mínila jako porovnání s Polskem či Sovětským svazem. Zdůraznila také, že dění v protektorátu považuje za naprosto neomluvitelné.

-čtk-