Spor o registr účtů: Guvernér ČNB ho odmítá

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce o plánovaném registru bankovních účtů jednat s guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem, který podle deníku Právo vznik registru odmítá.

Babiš preferuje centralizovanou variantu registru, sdělil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Centralizovaný registr, který má přispět k potírání daňové kriminality, by umožňoval přístup k účtům bez oslovování jednotlivých bank. Zřízen by měl být u ČNB.

Singer svůj nesouhlas se vznikem registru podle dnešního Práva vyjádřil při středečním jednání vlády. Zřízení registru v podobě, jak si ho představují ministerstva financí a vnitra, může podle Singera výrazně zatížit státní kasu, napsal deník. V centralizovaném registru by měly být podle Práva dostupné nejen údaje o existenci účtů fyzických či právnických osob, ale také o tom, kolik je na nich peněz.

ČNB minulý týden uvedla, že už dříve se k návrhům projektů na zřízení centrálního registru bankovních účtů vyjadřovala zdrženlivě a měla řadu připomínek. Podle České bankovní asociace by registr zvýšil riziko zneužití dat klientů a navíc by jeho zřízení i provoz byly nákladnější než již dnes bankami využívaný systém výměny informací. Ten využívá dotazů přes datové schránky a banky přes něj reagují v řádu hodin. Banky přes něj posílají údaje například exekutorům či celním a finančním úřadům.

V rámci boje proti daňové kriminalitě vláda vedle registru účtů plánuje vytvoření týmů specialistů, podobných takzvané Kobře působící na Slovensku. Podle Babiše už nyní v Česku funguje spolupráce odborníků z ministerstva financí, kriminalistů a celníků, zlepšit by ji měla koordinační dohoda mezi ministerstvy financí a vnitra. Ta by měla být podepsána k 1. září. Měnit by se měl také trestní zákoník, aby u některých daňových podvodů byla trestná už jejich příprava.

-čtk-