V roce 2013 bylo ve světě popraveno 778 lidí

V roce 2013 bylo ve světě popraveno přinejmenším 778 lidí, což je o 15 procent více než v roce předešlém. Podíl na nárůstu mají především Irák a Írán. Vývoj v těchto blízkovýchodních státech však prý jde zcela proti současnému trendu směřujícímu ke zrušení trestu smrti, uvedla ve své výroční zprávě mezinárodní organizace Amnesty International (AI).

Popravy se loni konaly ve 22 zemích světa. Ještě před dvaceti lety jich přitom bylo 37. Nejvíce se popravovalo stejně jako v roce 2012 v Číně. AI tu počet poprav odhaduje až na několik tisíc. Skutečný počet ale není znám, protože Peking údaje týkající se výkonu nejvyššího trestu považuje za státní tajemství. Dalšími státy s největším počtem poprav na světě jsou, stejně jako v minulosti, Írán, Irák, Saúdská Arábie, Spojené státy a Somálsko.

Indonésie, Kuvajt, Nigérie a Vietnam používání trestu smrti loni obnovily. Naopak státy jako Gambie, Spojené arabské emiráty nebo Pákistán jeho vykonávání pozastavily. Od poprav upustilo také Bělorusko, což učinilo z Evropy a Střední Asie poprvé od roku 2009 region bez jediné popravy.

USA jsou nadále jedinou zemí na americkém kontinentu, která umožňuje tresty smrti. V roce 2013 jich bylo 39. Celkem 41 procenty se na nich podílí stát Texas. Oproti tomu Maryland se stal osmnáctým státem USA, který trest smrti zakázal.

Už třetí rok po sobě došlo k velkému nárůstu počtu poprav v Iráku. Loni jich bylo vykonáno přinejmenším 169, což je o téměř třetinu více než v roce 2012. V Íránu bylo oficiálně popraveno nejméně 369 lidí. Reálný počet by však mohl být i více než 700. Irák, Írán a Saúdská Arábie dohromady představují 80 procent všech celosvětových poprav s výjimkou Číny.

Nejčastějším způsobem popravy bylo stětí, usmrcení elektrickým proudem, zastřelení popravčí četou, oběšení a vpich smrtící injekce.

Popravení byli často souzeni za méně závažné zločiny jako krádež, drogové delikty nebo hospodářská trestná činnost. Důvodem k udělení nejvyššího trestu bylo ale také cizoložství, rouhání a „politické“ zločiny.

Aktuálně kritizovala AI pondělní trest smrti pro 529 stoupenců Muslimského bratrstva v Egyptě. Označila rozsudek za příklad selektivní povahy egyptského soudního systému.

Na území Česka byl trest smrti zrušen v roce 1990. Poslední poprava zde byla vykonána v únoru 1989. Za dobu trvání Československa (bez období německé okupace) bylo podle Wikipedie k trestu smrti odsouzeno 1217 lidí, přičemž u 21 procent z nich to bylo za politické trestné činy.

-čtk-