Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Veřejná žaloba v Ústí se stěhuje do soukromého, od soudu dostala výpověď

Uznáváme, že to nemusí být úplně výhodné, ale neměli jsme jinou možnost. Tak komentuje krajský státní zástupce Jan Jakovec fakt, že se jím vedený úřad stěhuje do AZ Paláce Zdar na Mírovém náměstí v centru města. Budova patří stavební společnosti AZ Sanace a nájem byl sjednán na pět let za částku přesahující pět milionů korun ročně.

Jsou to dva roky, co předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Milan Kohoutek požádal krajské státní zastupitelství, aby se vystěhovalo z areálu na Střekově. A ještě o něco déle se mluví o výstavbě nového areálu na Bukově, kde by měly sídlit všechny justiční složky pohromadě. Stará budova u řeky Labe je nevyhovující kapacitně, stavebně, a navíc ji pravidelně ohrožují záplavy. Soud potřebuje prostor pro nové zapisovatelky, státní zástupci už se tam nevejdou.

Jenže stavba nového areálu je v nedohlednu. Vláda Jiřího Rusnoka sice slíbila 800 milionů korun, v tříletý termín dokončení ale nikdo příliš nevěří.

Krajský státní zástupce Jan Jakovec vybíral ze tří variant komerčního nájmu. „Chápu, že nemusí být vždy úplně výhodné být v nájmu u soukromého majitele,“ řekl České justici s tím, že jiné alternativy nebyly možné.

Vedení KSZ se přechodným nájmem na pět let snaží vyhnout situaci, kdy by po přestěhování do vlastní budovy už na státní zástupce nemuselo zbýt místo v novém justičním areálu. Taková varianta se nabízela a trvalo na ní bývalé vedení Ministerstva spravedlnosti za ministra Pavla Blažka a jeho náměstka Radomíra Daňhela. Šlo o budovu České národní banky v centru města, která byla za korunu k mání a kterou shodou okolností minulý týden získalo město Ústí nad Labem.

Podle Jakovce ale budova nevyhovovala potřebám státního zastupitelství. „Z celkových 5500 metrů plochy bylo jen asi 800 metrů vhodných kanceláří. Pro naše potřeby přibližně 1200 až 1500 metrů by bylo potřeba přestavět byty nebo další prostory,“ řekl České justici. V době, kdy přišel přímý pokyn o převodu budovy začít vyjednávat, prý zvažoval, že rezignuje na svou funkci. Po pádu Nečasova kabinetu a nástupu ministryně Marie Benešové se situace změnila a KSZ dostalo svolení jednat o přestěhování do komerčního nájmu. Zvažovalo tři varianty, vedle paláce Zdar ještě budovu bývalé Ekoagrobanky a kancelářský objekt Hraničář společnosti CPI.

Nájem nových prostor byl sjednán k 1. únoru 2014, žalobci v nich začnou naplno úřadovat v pondělí 31. března. Ročně KSZ zaplatí za cca 1200 metrů plochy přes 5 milionů korun, tedy zhruba 350 Kč za metr čtvereční měsíčně. To je i na ústecké poměry poměrně vysoká cena, srovnatelná například s nájmem úřadu ROP Severozápad v kancelářské budově u divadla. Právě vysoká cena – ROP Severozápad platil ročně 10 milionů za 3000 metrů, byla důvodem, proč úřad budovu pod tlakem veřejnosti nakonec musel opustit.

Robert Malecký