Volyňští Češi požádali stát o pomoc s návratem zpět do vlasti

Několik desítek rodin Volyňských Čechů kvůli obavám z další eskalace konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem požádalo ministerstva vnitra a zahraničních věcí o pomoc s návratem do ČR, vlasti svých předků. Volyňští Češi usazení v ČR míní, že úřady by měly krajanům na Ukrajině pomoci, protože situace je tam velmi nepřehledná a v zemi prudce vzrostla kriminalita.

„Můžeme potvrdit, že jsme dopis (od zástupce rodin Volyňských Čechů) obdrželi,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka, podle kterého se žádostí o přesídlení Volyňských Čechů zpět do ČR už začal zabývat zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti ministerstva zahraničních věcí Karel Kühnl.

Podle jednoho z nejstarších v tuzemsku žijících Volyňských Čechů Antonína Holce z Uničova na Olomoucku, jehož rodina se vrátila zpět do Česka po druhé světové válce, by měl stát svým krajanům na Ukrajině pomoci. „Kdybych měl rozhodovat o tom, jestli se sem mají vrátit, tak bych určitě vzal každého Čecha zpět domů, protože tady se žije lépe. Na Ukrajině nic není a ještě je teď ohrožen život hospodářů i jejich rodin,“ řekl  šestasedmdesátiletý Holec.

Na Ukrajině podle Holce v poslední době vzrostla kriminalita a člověk, který má nějaký majetek, se může snadno stát terčem útoku. Odhadl, že na Ukrajině žije až 20.000 Čechů a upozornil, že Volyňští Češi se při případném návratu do vlasti neobejdou bez finanční a materiální pomoci. „Majetek, který mají, je u nich neprodejný,“ podotkl Holec, který do svého rodiště na Ukrajině pravidelně jezdí.

Podle Holce na Ukrajině nebylo bezpečno už dávno před konfliktem s Ruskem. „Když jsme před třemi roky přijeli do původního Českého Malína, na jehož vypálení měli zřejmě podíl i banderovci, tak najednou přijeli policisté a že prý příznivci banderovců chystají nějakou akci. Museli jsme hned odjet pryč a naše autobusy doprovázela obrněná policejní auta,“ uvedl Holec.

Po předchozím odchodu Čechů zpět do vlasti jejich původní vesnice začaly rychle chátrat. „Ukrajinci likvidovali vše, co bylo české, a to včetně hřbitovů. Když jsme před osmi roky přijeli do rodné vesnice Černý les, tak ještě stál náš dům a mlýn. Loni jsme náš dům už nenašli a mlýn byl vyrabovaný,“ podotkl Holec.

Volyň je historická oblast na území dnešní Ukrajiny, která dříve patřila k Polsku i ruské říši. Češi se tam stěhovali od druhé poloviny 19. století. Část krajanů se vrátila do vlasti po 2. světové válce, usazovali se především na území vysídlených Sudet. Ostatní, jimž se tehdy návrat z různých administrativních důvodů nezdařil, dostali novou šanci až po roce 1989. Do ČR se ve dvou vlnách vrátilo několik tisíc Volyňských Čechů.

-čtk-