K oddělení severovýchodní oblasti Itálie Benátska v prosinci znovu vyzval lídr hnutí za nezávislost Benátska Alessio Morosim.

Vyhlášeno zrození nezávislé Benátské republiky

Pro obnovení Benátské republiky hlasovalo 2,1 milionů voličů benátské oblasti z celkového počtu 2,36 milionu zúčastněných voličů. Čtvrt milionů lidí hlasovalo proti. Týden trvající  referendum o odtržení benátské oblasti od Itálie skončené v pátek 21. března 2014 nemá právní závaznost. V Itálii existují pouze národní referenda.  Přesto organizátoři vyhlásili zrod Benátské republiky. Oč ve skutečnosti v referendu šlo? Především o daňový útlak v ekonomickém či právním významu tohoto výrazu.

Na shromáždění tisíců lidí na náměstí Pizza dei Signori bylo organizátory referenda vyhlášeno zrození nezávislé Benátské republiky. Tento krok je neústavní, protože v ústavě Itálie je ustanovení, že Itálie je nedělitelná. Italský tisk dnes napsal, že organizátoři události mohou čelit policejní represi. Lídři hnutí za nezávislost Benátek se naopak odkazují k mezinárodnímu právu a k právu na sebeurčení. Hodlají vyjednat další, tentokrát oficiální a právně platné referendum.

Benátky byly republikou 1100 let, Itálie pouze 68 let od roku 1946. Benátky byly nezávislé 1100 let, Itálie jen od roku 1861, stojí na webové stránce organizátorů plebiscitu na podporu znovuobnovení Benátské republiky. Co se skrývá pod vznešeně znějícím hesly o nezávislosti a právu na sebeurčení, je jednoduchá realita: Benátčané jsou přesvědčeni, že žijí pod daňovým útlakem Říma a Itálie jako obyčejný výběrčí daní překročila všechny meze. Situaci rozebírá americký deník Los Angeles Times, který s odkazem na informace italského ministerstva financí uvádí:

Pět milionů obyvatel benátského regionu zaplatí státu každý rok na daních 70 miliard euro. Z toho je 21 miliard přímých daní, 22 miliard nepřímých daní a 21 miliard je příspěvek na sociální zabezpečení. I kdyby jen část obyvatel benátské oblasti, která se chce odtrhnout od Itálie, vyjednala nebo obdržela výjimku, dopad na daňové příjmy Itálie by byl smrtící. Daňová výjimka je to, co organizátoři hnutí za nezávislost Benátek budou od Říma vyžadovat neprodleně.

„Pokud se referenda zúčastní většina občan a vyhraje PRO, zavedeme neprodleně totální daňové osvobození,“ uvedl lídr hnutí za nezávislost Gianluca  Busato. Dosažení absolutní většiny dvou milionů hlasů je konkrétní možnost a Itáli už nebude mít suverenitu nad Benátkami. Během období transformace nezaplatíme italskému státu ani cent na daních,“ prohlásil Dianluca Busato.

Neznamená to, že obyvatelé nechtějí platit daně. Benátčané své peníze nechtějí posílat do Říma, jak opakovaně uvádějí. Naopak v souvislosti s referendem se místní podnikatelé vyjádřili, že jsou připraveni platit daně Benátské republice respektive místním úřadům.

Kromě vysokých daní vadí Benátčanům byrokracie centrální italské vlády. Prezident benátské oblasti Luca Zaia, který podporuje hnutí nezávislosti, již dříve uvedl pro místní tisk, že oblast už jez Říma unavena  a chování italského státu považuje za nezodpovědné. Podle něho Itálie v současnosti čelí nemocné demokracii a padla do bažiny byrokracie.

Hlava hnutí za nezávislost Benátek Giovanni Dalla Valle uvedl, že Itálie nemůže zastavit proces odtržení a získání nezávislosti Benátek. „Musíme bojovat na nezávislost. Budeme tak činit pokojnou, diplomatickou cestou. Věříme, že není nic, co by proti tomu italská vláda mohla udělat.“
Irena Válová