Místo činu před garáží Houskova domu v Chomutově. Foto: Mediafax

Zmocněnci exhejtmanky Vaňhové prostudují spis Houskovy vraždy

Pohádka pro veřejnost. Tak zní slova poslance Jaroslava Foldyny o přiznání údajného vraha Romana Housky. Advokátka a poslankyně Marie Benešová jde ještě dál. Potrestán má být ten, kdo se na vraždě skutečně podílel, říká. Verzi o náhodném setkání dvou choleriků nikdo příliš nevěří.

V pátek se zavřely dveře vazební cely za údajným vrahem podnikatele a zákulisního hráče severočeské ČSSD Romana Housky Michalem Krnáčem. Zmocněnci poškozené strany, kteří zastupují partnerku zavražděného, náměstkyni ústeckého hejtmana Janu Vaňhovou, ale otevřeně mluví o tom, že za vraždou měl stát ještě někdo další. V tomto směru také plánují vést tlak na policii.

„Mně dneska přivezou nafocený spis, s tím se teprve musíme seznámit,“ řekla České justici advokátka a poslankyně ČSSD Marie Benešová. Dodala, že od dalšího vyšetřování očekává objektivitu a zjištění celé ůpravdy. „Aby ten, kdo skutečně se na tom podílel, byl potrestán,“ dodala.

To, že se věci bude dál věnovat, slíbila i policie. A to jak oficiálně, na páteční tiskové konferenci, tak neoficiálně. „My jsme moc nečekali, že nám to budete věřit,“ utrousil k novinářům jeden z policistů.

„Policie je tady od toho, aby pomáhala a chránila. Tak bych chtěla, aby se to heslo naplnilo. Aby to nezůstalo v této poloze, to se samozřejmě nikomu nelíbí.,“ řekla na adresu policie Marie Benešová. Ta na případu spolupracuje se svými kolegy z advokátní kanceláře Benešová, Beránek, Blaha, dalším advokátem zastupujícím poškozenou stranu je Michael Kis. Už v pondělí se Benešová svěřila serveru Lidovky.cz, že přiznání je podle ní fraška a „někdo se hodně bojí“.

Krajský státní zástupce Jan Jakovec ale slova advokátky odmítl s tím, že verze obviněného muže odpovídá zajištěným důkazům.

Houska byl zastřelen loni 18. listopadu u vily v Chomutově, kde žil se svou partnerkou Janou Vaňhovou. Podle verze, se kterou pracuje policie, šlo o náhodné setkání, které vyústilo v konflikt a následnou střelbu. „Došlo tam k nějakému vzájemnému napadení, které vyvrcholilo smrtí pana Housky,“ uvedl šéf vyšetřovacího týmu Martin Charvát.

Podle informací České justice by měla dění na místě činu pomoci objasnit rekonstrukce. Tu jako plánovaný úkon, který by advokáti chtěli sledovat, připouští i Marie Benešová. „Ano, i to je varianta, o které se mluvilo. Ale je třeba zajistit stejné podmínky, které tam tehdy panovaly, například světelné nebo co se týče počasí,“ řekla České justici.

Za těžko uvěřitelný příběh označil přiznání prezentované policií další severočeský poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Je to pohádka pro veřejnost, zní to velice podezřele,“ uvedl.

Robert Malecký