Zuckerberg telefonoval Obamovi kvůli špehování internetu

Šéf internetové společnosti Facebook Mark Zuckerberg ostře kritizoval praktiky americké vlády při sledování internetu. Zuckerberg na své facebookové stránce uvedl, že kvůli tomu telefonoval i americkému prezidentovi Baracku Obamovi.

„Když naši programátoři pracují na tom, aby zlepšili zabezpečení, domníváme se, že nás chrání proti zločincům, ne proti naší vlastní vládě,“ uvedl Zuckerberg. „Telefonoval jsem prezidentu Obamovi, abych dal najevo zklamání nad škodami, které vláda vytváří pro celou naší budoucnost. Bohužel to vypadá, že skutečná a úplná reforma přijde až za dlouhou dobu,“ dodal šéf největší internetové sociální sítě, kterou používá asi 1,2 miliardy lidí.

„Prezident mluvil (ve středu) večer s Markem Zuckerbergem o nedávných zprávách v tisku o údajných aktivitách amerických zpravodajských služeb,“ řekl nejmenovaný představitel Bílého domu bez dalších podrobností.

Odkázal na čtvrteční prohlášení Národní agentury pro bezpečnost (NSA), která označila za nepřesné informace o tom, že by infikovala miliony počítačů ve světě svým malwarem a že ve snaze získat informace od určitých osob vytváří fingované facebookové profily.

Napsal to ve středu zpravodajský server The Intercept s odvoláním na materiály bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena. Když se „cílové“ osoby domnívaly, že se přihlašovaly na Facebook, ve skutečnosti komunikovaly s NSA, napsal The Intercept. NSA se pak údajně prostřednictvím fingované stránky dostala do jejich počítačů a získávala z nich data.

„Americká vláda by měla být obhájcem internetu, ne jeho hrozbou. Musí být ve své činnosti transparentnější, jinak si lidé budou myslet to nejhorší,“ napsal Zuckerberg.

-čtk-