Baxa nepřijal účast v týmu ministryně Válkové „pro obnovení důvěry ve spravedlnost“

V pátek informovalo ministerstvo spravedlnosti o svolání prvního jednání pracovní skupiny pro přípravu Strategie pro obnovení důvěry ve výkon spravedlnosti, takzvané S.O.S. Tuto skupinu svolala přímo ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Má se jednat o tým zkušených odborníků na různé oblasti práva a spravedlnosti, kteří mají pomáhat se strategií směřování reformy justice do roku 2020. O možného významného člena týmu však ministryně Válková přišla hned na začátku. Účast v týmu odmítl předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa.

Baxa v nedělních Otázkách Václava Moravce připustil, že má ke své účasti v S.O.S. určité výhrady. „Jsem předsedou jednoho z nejvyšších soudů v naší zemi a nemyslím si, že bych měl být součástí poradního orgánu jakéhokoliv ministra, byť nepochybuji o dobrých úmyslech,“ uvedl v diskusním pořadu. Námitky má i proti samotnému názvu odborné skupiny ministryně spravedlnosti.

Podle předsedy Nejvyššího správního soudu sice spravedlnost potřebuje strategii, jejím obnovováním si ovšem už tak jist není. „To vypadá jako by tu spravedlnost nebyla, jako by byl ten les vykácen a musí se zasadit nové stromky. Spravedlnost, myslím, ať si na ní jakkoliv nadáváme, tu pořád existuje. Že by u nás spravedlnost nepanovala, to bych nesouhlasil,“ vyjádřil se Baxa směrem k názvu pracovní skupiny.

Justiční systém v České republice podle jeho názoru potřebuje koncepční a kontinuální uvažování, ale v přímém protikladu s tím je fakt, že justiční systém spravuje exekutiva. „Neustálé střídání politických družin je proti tomu, co by justice potřebovala,“ vyjádřil se předseda NSS. Justice jako taková by dle něj neměla tvořit strategii.

Pokud by se soudci na takové práci měli podílet, pak musejí podle Baxy mít pravomoci a odpovědnost. „Soudci zatím nemají odpovědnost za správu justice a za to, jak justice vypadá. V tomto směru si tedy nemyslím, že by se měli podílet na tvorbě politik. Usilujeme o to, abychom nějakou takovou odpovědnost měli, protože ani my nejsme spokojeni s tím, jak justice funguje. Jsme často předmětem kritiky, jako soudy a soudci, ale máme jen málo možností, jak ten reálný stav skutečně ovlivnit,“ vyjádřil se k současnému stavu v české justici.

Ministryně by neměla přehazovat to, co může udělat sama

Rozhovor s předsedou NSS zamířil i směrem k napjaté atmosféře mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Válková a její náměstkyně Marvanová totiž tlačí na nejvyššího státního zástupce, aby z čela Městského státního zastupitelství v Praze odvolal Janu Hercegovou. Zeman dokonce na ministerstvo spravedlnosti poslal po nedávném vystoupení první náměstkyně Hany Marvanové v Otázkách Václava Moravce dopis, o kterém jsme informovali.

A co si myslí předseda Nejvyššího správního soudu o těchto nátlacích? Připomeňme, že právě u „jeho“ soudu může nakonec jak případ Hercegová, tak i případ v pátek odvolaného šéfa Vězeňské služby Dohnala, skončit. „Pokud někdo není spokojen s prací státních zástupců, může využít svých pravomocí. Ministryně může využít buď kárného řízení či odvolání. Přehazovat to na někoho jiného, to nevím, zda je správné“ řekl v OVM Josef Baxa, který zároveň poukázal na to, že obecným problémem odvolávání z vrcholných funkcí je neexistence zákonné úpravy státní služby.

Rozhovor České-justice.cz s Josefem Baxou si můžete přečíst zde.

-red-