Rusku odebráno hlasovací právo v Radě Evropy, Rusové opustili sál

Parlamentní shromáždění Rady Evropy dnes odhlasovalo rezoluci, která odebírá Rusku hlasovací právo a všechny řídící pozice ve Shromáždění do konce roku. Důvodem je znovu spojení Ruska s Krymem. Ruská delegace v odpovědi na tento akt opustila jarní schůzi Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy obdrželo dva návrhy. První byl návrhem na přehodnocení pověřovacích listin delegace Ruska, které může skončit anulováním, omezením nebo potvrzením pověřovacích listin Ruské delegace. Tento návrh podepsali čeští senátoři a členové Parlamentního shromáždění Miroslav Krejča (bezpartijní, člen klubu KDU- nezávislí) a Pavel Lebeda (bezpartijní, člen klubu ČSSD.

Obsahem druhého návrhu bylo odebrání hlasovacího práva Rusku. Návrh podepsali poslanci Stanislav Polčák a Gabriela Pecková, oba za TOP09/Starostové.

„Bohužel česká delegace v této věci není jednotná. Nikdo z nás nepředpokládal podporu od komunistů, ale bohužel ani poslanci za ČSSD nechtějí tento krok podpořit, přestože pozastavení práv Rusku podporuje i české ministerstvo zahraničí. Socialisté se tak přidali ke skupině německých poslanců, kteří nad lidská práva a hodnoty Rady Evropy nadřazují ruské zájmy,“ uvedl ve Štrasburku na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy poslanec Stanislav Polčák.

„Postoj českých poslanců za ČSSD je zarážející o to víc, že naše země má vlastní zkušenost s odtržením Sudet a sovětskou okupací. Věřím, že ministr Zaorálek ještě své kolegy přesvědčí,“ konstatuje poslanec Polčák v tiskové zprávě k dnešnímu hlasování o Rusku.

K umírněnosti naopak vyzval členy Parlamentního shromáždění ve svém včerejším projevu v Radě Evropy rakouský prezident Heinz Fischer, který za jedinou cestu řešení situace mezi Ruskem a Ukrajinou považuje rozhovory. „Je jednoduché zavřít dveře. Ale jak jsou jednou zavřené, je o mnoho obtížnější je znovu otevřít,“ uvedl před poslanci rakouský prezident, který dále řekl, že další destabilizace Ukrajiny Ruskem je nepřijatelná. Současně vyzval poslance, aby při hlasování vzali v úvahu historii vývoje událostí na Ukrajině a v Rusku.

Irena Válová