Někdejší náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek Foto: archiv

Grygárek: Mé obvinění vynesla buď policie nebo státní zástupce

Časopis Respekt získal sedmadvacetistránkové obvinění bývalého náměstka Vrchního státního zástupce v Praze Libora Grygárka. Ten ovšem tvrdí: „Mám zde výhrůžné přípisy, které jsem musel podepsat, že nesmím komukoli sdělit žádné informace, které se dozvím v souvislosti s mým obviněním.“ Odkud mohou pocházet informace o obsahu odposlechů nebo text jeho obvinění v případu Nagyová a spol? „Proto jsme se s mým právním zástupcem domluvili, že žádné informace nebudeme sdělovat, takže ani já ani můj právní zástupce jsme žádné informace nikomu neposkytli, přestože máme řadu žádostí,“ tvrdí Grygárek.

„Vůbec nevím, oč jde. Co se píše v upoutávce na článek Respektu, mi vůbec není kladeno za vinu a nic o těch věcech nevím, budu se to dozvídat, až si to zítra koupím. Vezmu zítra nemalý peníz, koupím tu obskurní věc a se zájmem si to přečtu,“ řekl bývalý vlivný muž veřejné žaloby redakci České justice.

Ten navíc tvrdí, že ve věci svého obvinění doposud ani nebyl vyslýchaný. Na dotaz, odkud tedy mohou detailní informace o obsahu obvinění a o obsahu odposlechů pocházet, odpověděl, že pokud předmětné informace nemohou pocházet a nepocházejí od něho nebo od jeho právního zástupce, logicky musí být zdrojem státní zástupce nebo policejní orgán.

Policisté ÚOOZ doručili Liboru Grygárkovi sdělení obvinění pro zneužití pravomoci úřední osoby už 11. prosince 2013, usnesení vydal státní zástupce dne 6. prosince 2013.

Co se týče avízovaného zveřejnění obsahu obvinění a odposlechů v časopise Respekt, jde podle Grygárka o akt za hranicí zákona. „Pokud mají nějací novináři nebo někdo další lidé informace o obsahu odposlechů, tak toto už upravuje zákon. Jsme za hranicí zákona a je to hodně nečistá hra. Nyní už ani já vlastně v této souvislosti už asi nemusím mít obavy z pokuty za zveřejnění čehokoli z mé věci. Asi mohu přestat být tím hodným strýčkem, který si nechá všechno líbit a mohu tedy také zveřejňovat informace,“ zlobí se Grygárek.

„Tohle není normální, to je šílené,“ říká a zároveň upozorňuje, že probíhající telefonický rozhovor je monitorován.

Opakovaně se ovšem stává, že citlivé informace z vyšetřování unikají do veřejného prostoru a velmi pravděpodobně se tak neděje ze strany obviněných. Na úniky ze svých výslechů na policii si v uplynulém týdnu veřejně stěžoval i Ivo Rittig, který je obviněn v jiné kauze. Na druhé straně za zveřejnění protokolů v případu nákupu letadel CASA dostala nedávno Věra Parkanová pokutu šestnáct tisíc korun od Úřadu na ochranu osobních údajů. Úniky informací z trestního řízení během víkendu kritizoval i vedoucí katedry trestního práva PF UK Jiří Jelínek, a to ve speciálním vysílání zpravodajské ČT 24 v souvislosti s případem Davida Ratha.

A z čeho, že je vlastně Libor Gragárek obviněn? „Předmětem trestního stíhání je důvodné podezření, že stíhaná osoba v době od 20.1.2009 do 31.8.2012 v postavení úřední osoby, přestože věděla o zahájení vyšetřování podezření z nedovoleného praní špinavých peněz v zahraničí tamními orgány a o zajištění finančních prostředků v rámci takto vedeného trestního řízení, nekonala v rámci své pravomoci v České republice ani nedala pokyn příslušným orgánům k tomu, aby bylo zahájeno trestní řízení k prověření důvodného podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti podle § 252a odst. 1 písm. a) nebo b), odst. 5 písm. b) zákona tr. zákona a ze spáchání další trestné činnosti, z níž měly výnosy pocházet, a aby taková věc byla řádně objasněna a zjištěn pachatel trestného činu, přičemž je dáno důvodné podezření, že takto nekonala záměrně pro svůj osobní a přátelský vztah k osobě, jejíž finanční prostředky byly v zahraničí zajištěny,“ uvedl státní zástupce VSZ v Olomouci v tiskové zprávě 11. prosince 2013 k obvinění Libora Grygárka.

-red-