Dostat se dnes z Mnichova, Belgie, odkudkoli z Evropy do Prahy autem je možné úplně bez problémů v řádu několika hodin, potvrdil, co je zjevné ministr Milan Chovanec pro dnešní iDnes. Foto: Mediafax

Milan Chovanec: Jdeme do bitvy s ministerstvem financí

Tomáš Tuhý je v policii 24 let a je to policajt tělem i duší, není to žádný žabák. Není to ranař, je to diplomat, těmito slovy charakterizoval ministr vnitra Milan Chovanec nového policejního prezidenta. Ministr v České televizi uvedl, že Tomáše Tuhého do funkce jmenoval v sobotu. „Snaha politicky vytlačit nepohodlného policejního prezidenta musí skončit,“ řekl Milan Chovanec k opakovanému odvolávání i kriminalizaci bývalých policejních prezidentů.

Ministr vnitra je přesvědčen, že policejní práce nemůže končit tiskovou konferencí. „Policejní práce nemůže končit tiskovou konferencí, nemůže být monstrózní tiskovka – a nic. Práce končí až obžalobou a odsouzením,“ řekl. Stíhání velkých kauz je velmi důležité, ale policisté musí stejnou měrou stíhat marginální kriminalitu, protože ta otravuje život občanů. GIBS je potřeba, ale není možné, aby se policisté báli zasáhnout třeba i tvrdým způsobem, protože je za to GIBS bude stíhat, uvedl Milan Chovanec, který několikrát GIBS nepřímo kritizoval.

Ministr také potvrdil informaci,  že kdyby byl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal odvolán a dán do aktivní zálohy, tak by se podle současného zákona stal automaticky policejním prezidentem.

Ministr dále vysvětlil svůj postoj k používání policistů při zásazích na fotbalových stadionech, sdělil, že nesouhlasí s využitím policistů tímto způsobem. „Za chvíli to bude házená? Budou to plesy? Není možné, aby fotbalové kluby dostávaly nemalé peníze ze státních prostředků a nedělaly nic pro zabezpečení zápasů,“ řekl s tím, že kluby si mají najmout kvalitní agentury, instalovat kamerové systémy, jak je to v 21. století obvyklé a zajistit, aby se na stadióny nedostávali opilí lidé nebo osoby v kuklách a s pyrotechnikou.

Pro zajištění pořádku stejně jako pro vyšetřování závažných ekonomických kauz je podle ministra Milana Chovance potřeba stabilní situace u policie a slušně placení policisté. Kromě toho, že hodlá platy dostat na úroveň roku 2010, tedy před tím, než byly o 10% sníženy a za tři roky znehodnoceny inflací, potřebuje peníze pro nově zřízenou Kobru, která se má zabývat daňovými úniky. Daňoví specialisté nebo IT specialisté ovšem nejsou na trhu za peníze, které nabízí stát. „Proti policistovi s platem 31 tisíc stojí armáda právníků,“ uvedl doslova. Aby policie mohla dostát svým povinnostem, musí dostat peníze a ministry požádá o 3 miliardy ministerstvo financí.

Ministerstvo financí je ministerstvo příjmů, uvedl Milan Chovanec. Způsob, odkud by podle něho mělo ministerstvo financí získat prostředky pro policii, je omezení odpisů vozů podnikatelů nebo omezení paušálů pro živnostníky. S tím, že to nebude jednoduchá věc, počítá. „Jdeme do bitvy s ministerstvem financí,“ řekl doslova.

Milan Chovanec se také vyjádřil k České poště. Nehodlá uzavírat vesnické pobočky, naopak po vzoru Německa navrhuje systém frenčíz spolu s obcemi nebo s nějakým venkovským řetězcem, přičemž jak vyšlo najevo, má jít o řetězec  COOP Jednota. Stát by poštu platil jako veřejnou službu. Pošta má v současnosti celkem 3200 poboček.
-ire-