Andrej Babiš jmenoval v listopadu Michala Zděnka (vpravo) svým ekonomickým poradcem. Krátce na to začal Zděnek jménem hnutí vyjednávat o zdravotnictví. Foto: Mediafax

Němeček: Pokud Babišovo ANO zajímalo zdravotnictví, měli si ho vyjednat

Pokud šéfa hnutí ANO Andreje Babiše zajímal resort zdravotnictví, měl si ho vyjednat, říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Teď ale resort vede ČSSD a není možné, aby nám koaliční partner každé dva dny přes média vzkazoval, co máme dělat,“ dodává ministr. Hnutí ANO se přitom neúspěšně snažilo klíčové věci ve zdravotnictví ovlivňovat už při koaličních jednáních.

Ministr financí Andrej Babiš podle svých pátečních slov lituje, že při koaličních jednáních neusilovalo jeho hnutí ANO o resort zdravotnictví. Tak úplně pravda to ale není. Podle informací České justice vytvářelo hnutí ANO tlak na ministerstvo zdravotnictví a VZP prostřednictvím svého lobbisty Michala Zděnka už od konce loňského roku. Šlo přitom právě o ovládnutí klíčových pozic na ministerstvu a v největší zdravotní pojišťovně.

Michal Zděnek se v listopadu 2013 stal členem Babišovy poradní ekonomické skupiny. Krátce na to se začal ovlivňovat osoby na významných postech ve zdravotnictví. „Poprvé jsem se s ním potkal na koaličním vyjednávání ke zdravotnictví, kde zastupoval hnutí ANO. Musím říct, že jeho postoje byly racionální. Ozval se mi, když jsem byl nominován na ministra a řekl mi, že je pověřen panem Babišem k jednání za ANO ve věci zdravotnictví. Ostatně on mi přišel představit budoucího náměstka za ANO prof. Vymazala,“ řekl České justici ministr Němeček.

Vyjednával, ale ANO se k němu nemělo

Na celé věci je zajímavé to, že oficiálně dává od určité doby ANO od Michala Zděnka ruce pryč. „Nevím o vyjednávání. Pan Zděnek je expert ANO na zdravotnictví a pomáhá ministru Prachařovi, pokud vím,“ odpověděl Babiš počátkem února České justici na otázku, jaká je role Michala Zděnka při vyjednávání personálních otázek na ministerstvech.

Zděnek přitom v té době v jednáních s ministrem Němečkem i šéfem VZP Zdeňkem Kabátkem pokračoval. Zaštiťoval se stále jménem hnutí ANO. „Naše spolupráce skončila, když mě začal přesvědčovat, že podezřelé záležitosti na SÚKLu kolem IT jsou v naprostém pořádku,“ prohlásil ministr Němeček. Odkazuje na výměnu vedení lékového úřadu, kterou provedl krátce po svém nástupu do funkce, a podezřelou stamilionovou IT zakázku, kterou nechalo nové vedení okamžitě zastavit.

V oblasti IT projektů ve zdravotnictví pracoval Zděnek už dříve: pro náměstka Petra Noska připravoval podle Němečka miliardovou zakázku, kterou ale tehdejší ministr Leoš Heger rovněž nechal zastavit.

Ve stejné době zasáhlo i vedení ANO.  „Museli jsme ho eliminovat, choval se jako neřízená střela,“ řekl České justici jeden ze zástupců ANO, kteří v únoru zasedli za Babišovo hnutí v orgánech VZP.

Slovní přestřelka mezi ministry

Druhé kolo boje o zdravotnictví mezi ANO a ČSSD se rozhořelo v posledních dnech. „V rámci koalice mám zásadní problém se zdravotnictvím. Myslím si, že je netransparentní, a nevidím důvod, proč bychom měli znovu navyšovat peníze,“ uvedl v pátek ministr financí. Dodal, že chce financování resortu rozkrýt. „Zpětně lituji, že jsem o to zdravotnictví neusiloval, protože si myslím, že pan Němeček má nějakou historii a zatím to nevypadá, že by to chtěl rozkrývat,“ dodal Babiš.

„Pan ministr financí by zřejmě rád rozhodoval o tom, jak mám řídit resort. Ale to může jen premiér, kterým je Bohuslav Sobotka. Možná pana Babiše jako byznysmena fascinují miliardy, které resortem protékají,“ reagoval pro Českou justici Němeček. „Realizuji v praxi koaliční dohodu a očekávám, že ji bude realizovat i koaliční partner. Jsem ze severní Moravy a jsem zvyklý, že chlap by měl držet slovo,“ dodal.

O situaci ve zdravotnictví by měl premiér Sobotka s Němečkem a Babišem jednat v úterý.

Robert Malecký