Policejní komando - ilustrační. Foto archiv

Policie kvůli knize šířící údajně rasismus obvinila 55letého muže

Policie po pátečním zásahu v Islámské nadaci v Praze v sobotu odpoledne obvinila pětapadesátiletého muže české národnosti z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení. Řekl to mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Už dříve uvedl, že muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání a distribuoval knihu šířící rasismus.

„Zadržený muž je podezřelý, že měl v České republice zajistit překlad a vydání knihy šířící svým obsahem rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám, kterou měl následně distribuovat prostřednictvím nabídky na internetu, internetového knihkupectví i přímého prodeje v určených místech,“ popsal Hanták po zadržení obviněného. Jeho stíhání je vedeno na svobodě.

Policie v pátek zasahovala v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. V prohlídkách pokračovala do dnešního dopoledne. Policisté v rámci zásahu předvedli zhruba dvě desítky lidí, u několika z nich cizinecká policie zahájila řízení o vyhoštění. Jeden člověk je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Už dříve Hanták dementoval tvrzení v některých médiích, že při prohlídkách byly nalezeny zbraně a výbušniny.

Název knihy, kvůli které byl muž obviněn, ÚOOZ nebude po dohodě se stáním zastupitelstvím upřesňovat, protože nechce knize dělat reklamu. Podle informací ČTK mohl zásah údajně souviset s knihou Základy tauhídu-Islámský koncept Boha. Bývalý muslim Lukáš Lhoťan v pátek ČTK řekl, že kvůli knize nedávno podal trestní oznámení. Podle něj jsou v ní extrémní muslimské názory a vydalo ji Ústředí muslimských obcí v ČR s Islámskou nadací.

Podle přímých účastníků zásahu v centru Prahy policisté narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. Stěžovali si například indonéští diplomaté. Podle svědků bylo uvnitř mešity kolem stovky lidí. „Policie nás zajistila a lustrovala. Pořád jsme dostávali pokyn, abychom měli hlavu dole,“ popisoval zásah novinářům jeden z mužů poté, co byl z mešity propuštěn.

-čtk-