Praha navrhla uzákonit metropoli jako jeden volební obvod

Do Sněmovny dorazil další návrh, podle kterého by Pražané volili do městského zastupitelstva v jednom obvodu a dělení metropole by před volbami nebylo možné. Předlohu podalo hlavní město. Pokládá ji za vhodnější než návrhy skupiny poslanců, jejichž cíl je obdobný.

Poslanecké normy by navíc zkrátily funkční období nového pražského zastupitelstva na polovinu. Pražané by kvůli tomu napříště volili zastupitele v termínu krajských, nikoli obecních voleb, jako je tomu nyní.

Zákon v současnosti umožňuje pražským zastupitelům vytvořit více volebních obvodů tak, aby se v každém volilo nejméně devět členů zastupitelského sboru. Podle představitelů hlavního města to může zásadně ovlivnit proporcionalitu volebního výsledku.

Kandidující subjekt s nižší voličskou podporou nemusí získat mandát v zastupitelstvu, byť jeho volební výsledek překročí pětiprocentní uzavírací klauzuli,“ uvádějí v důvodové zprávě. Vedení metropole argumentuje taky rizikem porušení rovnosti volebního práva a možnými úvahami o účelovosti dělení Prahy s cílem ovlivnit výsledky voleb.

Zástupci Prahy navrhli uzákonit jeden obvod novelou volebního zákona do zastupitelstev obcí. Skupina poslanců ČSSD, hnutí ANO, KSČM, KDU-ČSL a Úsvitu naproti tomu chce, aby se volby do pražského zastupitelstva konaly nově podle volebního zákona do zastupitelstev krajů. Rovněž to by v praxi znamenalo uzákonění jednoho obvodu. Spolu s tím v ústavní novele navrhli zkrátit funkční období zastupitelstva, které vzejde z voleb letos na podzim.

Představitelé města ale říkají, že volba pražského zastupitelstva jako obecního sboru odpovídá povaze územního celku. Navíc podle nich nevyvstává riziko znásobení nákladů voleb v Praze a nesníží se účast ve volbách do městského zastupitelstva a zastupitelstev městských částí, které se nyní konají souběžně. V případě schválení poslanecké normy by se střídaly po dvou letech.

K návrhům skupiny poslanců se vláda postavila neutrálně. Změna by byla podle ministrů žádoucí. Pokud by ale novely nebyly přijaty před vyhlášením voleb, mohly by prý být kvůli zpětné platnosti v rozporu s ústavou. Pražská předloha na vyjádření kabinetu teprve čeká. O všech však rozhodnou zákonodárci.

Městské zastupitelstvo už rozhodlo, že podzimní volby budou v Praze v jednom obvodu. Pražané budou volit 65 zástupců. Stejný počet pevně předpokládají poslanecké novely. Nyní má zastupitelský sbor 63 členů, v minulosti byl i sedmdesátičlenný. Rozdělování metropole do volebních obvodů vyvolávalo spory, protestovaly hlavně menší strany.

-čtk-