Úřad ministryně Válkové změnu vymyslel, Ondrášek (uprostřed) ji má uvést do praxe. Foto: VS ČR

Řídit věznice chtějí tři lidé, Válková se radila s Treglerem

Tři lidé mají zájem obsadit místo odvolaného generálního ředitele Vězeňské služby. Je mezi nimi i pověřený ředitel služby Pavel Ondrášek. Po uzavření přihlášek to v pátek odpoledne uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Jaká další dvě jména skrývají odevzdané obálky, Válková neví. O tom, kdo by měl nahradit odvolaného Petra Dohnala, prý Válková rozhodne v řádu dnů, vyhradila si ovšem i právo nejmenovat nikoho. „Obálky převzal jeden ze členů výběrové komise, která teď bude studovat materiály a podklady a zjišťovat, zda byly splněny všechny požadavky podle služebního zákona,“ uvedla Válková. Výběrová komise je složená z odborářů, akademiků a zástupců ministerstva. Konkrétní jména Válková ale uvést odmítla.

Podle důvěryhodného zdroje České justice se Válková dopoledne na ministerstvu sešla s bývalým šéfem věznic Jiřím Treglerem. Ten odstoupil z čela služby v listopadu 2012, fakticky tím ale předešel svému odvolání. Na tom dlouhodobě trval tehdejší náměstek pro vězeňství Daniel Volák, nad Treglerem ale držel ruku ministr Pavel Blažek. Trpělivost Blažkovi došla po nočním zásahu GIBS ve věznici Valdice, kde byly nalezeny na celách mobilní telefony a Tregler o tom ministra neinformoval.

„Pro ministryni je generál Tregler důvěryhodný člověk s renomé, na jehož poradní hlas by mohla při výběru spoléhat,“ řekl České justici dobře obeznámený zdroj. Ve hře je ale také varianta, že Treglerovo jméno je v jedné z obálek.

Vypsání výběrového řízení bez předchozího nabídkového řízení kritizoval nejen odvolaný šéf Vězeňské služby Dohnal, ale také první náměstek generálního ředitele Marian Prokeš. Ten podal proti údajně nezákonnému postupu ministryně stížnost. Tvrdí mimo jiné, že Válková porušila zákon, když řízením sboru dočasně pověřila služebně níže postaveného šéfa věznice Rapotice Ondráška.

Robert Malecký