"Cikáni jsou plémě nečisté, mravů hanebných, práce se štítící, druh druha okrádající a Boha neuznávající !" Slova, které senátor považuje za geniální zkratku.

Senátor Regec rasisticky urazil Romy, za svými slovy si stojí

Cikáni jsou plémě nečisté, domnívá se senátor Parlamentu ČR Jozef Regec. Na svém facebookovém profilu odkázal na údajná slova Jana Husa z 15. století, která etnikum odsuzují. Podle Regece jde o geniální zkratku, za svými slovy si stojí.

Status na svém facebookovém profilu zveřejnil Regec, zvolený za ČSSD, nyní člen Zemanovců, v úterý dopoledne. „Mistr Jan Hus napsal už v roce 1409: „Cikáni jsou plémě nečisté, mravů hanebných, práce se štítící, druh druha okrádající a Boha neuznávající !“ V geniální zkratce tak shrnul celý cikánský problém, jehož podstata se za uplynulých 600 let nijak nezměnila. To jen pan Kocáb, Uhl a podobní „vědci“ se nás snaží přesvědčit, že Cikáni až do roku 1948 hlavně malovali džbánky, vyšívali košilky, hráli na housličky a zkazilo je až 40 let bolševické totality! Nejhorší je fakt, že tu vyrůstá generace dvacetiletých Rómů, co nikdy neviděli nikoho kolem sebe pracovat ! Plně souhlasím se zněním toho, co napsal v roce 1409 Mistr Jan Hus, doufám jen, že některé ty naše novodobé „vědce“, kteří překrucují dějiny, nenapadne tvrdit, že před 600 lety, už tu byli komunisté, kteří je zkazili,“ píše senátor a uzavírá otázkou: „Byl Mistr Jan Hus rasista?“

Hus přitom uvedená slova, která mají pocházet ze spisu „O pražském lidu“, nikdy nenapsal a Regec jen naletěl na jeden z mnoha internetových hoaxů, které poslední dobou na síti rasisti šíří. Na tento konkrétní upozornila už loni na podzim organizace Romea. „K vašemu dotazu sdělujeme, že se žádný spis Jana Husa s názvem „O pražském lidu“ nedochoval a že také jeho existence není v soudobých pramenech dosvědčena. Proto jsou citace toho údajného Husova spisu zcela vymyšlené,“ odpověděli na dotaz organizace Prof. PhDr. Petr Sommer DrSc., ředitel Centra medievistických studií, a Prof. PhDr. František Šmahel DrSc., zástupce ředitele téže instituce.

Na napsaném ovšem nehodlá senátor nic měnit. „Věřte mi, že si stojím za vším co řeknu a napíši. Vždy jsem ctil určité zásady, byl jsem na ně naučen sportem a výchovou,“ napsal České justici Regec, bývalý vrcholový cyklista.

Regecův senátorský kolega a nynější ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Jiří Dienstbier (ČSSD) upozorňuje, že před nadcházejícími volbami je třeba očekávát, že se ve  veřejném prostoru pokusy zneužít protiromské nálady budou objevovat. „Bohužel je v posledních letech běžné zneužívání tématu, které je populistické, protiromské, nesnášenlivé. Velmi často manipuluje fakta. Toto je téma, na kterém se ale dají snadno nahnat politické body,“ uvedla mluvčí Dienstbierova úřadu Jarmila Balážová.

Regec může být za rasistické výroky postižen na půdě senátu, jehož je členem, například pokutou. Dienstbierův úřad očekává, že se od jeho slov distancuje i SPOZ, nebo rovnou prezident Miloš Zeman. Ten je znám jako odpůrce jakýchkoli rasistických projevů.

Robert Malecký