Šibenice - ilustrační foto

Soupeření mateřských škol v Číně končí rozsudky smrti

Čínský soud v sobotu vynesl rozsudky smrti nad dvěma osobami, které loni jedem usmrtily dvě děti. Jak informovala agentura AP, v případu šlo o soupeření dvou předškolních zařízení. Jedním z viníků je bývalá ředitelka školky, která se rozhodla poškodit konkurenční mateřskou školu, jež měla vyšší počet žáků. Přidala proto do kelímku s jogurtem jed na krysy a požádala komplice, aby kelímek pohodil na silnici.

Stalo se to loni v dubnu v severočínské provincii Che-pej. Jogurt, který byl v sáčku spolu s notesem a tužkou na cestě do oblíbenější mateřské školy, našly dvě sestry a otrávily se jím.

Provinční soud usvědčil bývalou ředitelku školky i jejího komplice ze zabití otravou a vynesl nad nimi trest smrti. Ze zprávy čínské televize není jasné, zda se odsouzenci odvolají, nicméně rozsudky smrti v Číně přezkoumává nejvyšší soud.

Čína je známá případy problematického vedení předškolních zařízení. V březnu začala celonárodní inspekce škol a školek kvůli podezření, že v některých děti dostávaly bez povolení prostředky na prevenci nemocí, což mělo zařízením zvýšit počet klientů.

-čtk-