Někdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Foto: Mediafax

ÚOOÚ uložil vnitru pokutu za zveřejnění videa ze zatýkání Nagyové

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil ministerstvu vnitra pokutu 60.000 korun za zveřejnění policejního videa zadržení někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové (dnes Nečasové). Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

Videozáznam v prosinci poskytl pořadu České televize Otázky Václava Moravce šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Ten prostřednictvím svého mluvčího České justici vzkázal, že se se závěrem šetření neztotožňuje.

„Policie České republiky jako správce osobních údajů nepřijala opatření, aby plukovník Šlachta nepředal televizi záznam ze zatýkání,“ citoval server z rozhodnutí ÚOOÚ. Ministerstvu teď běží lhůta, do které se může k rozhodnutí vyjádřit.

Šlachta už dříve uvedl, že podle jeho názoru zákon neporušil. Chtěl prý veřejnosti dokázat, že při zatýkání Nagyové nedošlo k žádným excesům. Kvůli zveřejnění videozáznamu čelil šéf ÚOOZ trestnímu oznámení od současného manžela Nagyové Nečase. Generální inspekce bezpečnostních sborů však nedávno dospěla k závěru, že v tomto ohledu se žádný trestný čin nestal.

„Ředitel útvaru se se závěry ÚOOÚ neztotožňuje,“ řekl v reakci České justici mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Podání opravných prostředků podle něho není na ÚOOZ, nicméně věří, že ministerstvo vnitra proti rozhodnutí podá rozklad. Šlachta už dříve řekl, že za zveřejnění videozáznamu přebírá veškerou odpovědnost.

Nečas čelí společně s manželkou obvinění z podplacení v kauze údajných trafik pro exposlance Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Dalším obviněným je Fuksův exnáměstek Roman Boček. Kauza kolem Nagyové loni vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS.

-rm, čtk-