Poštovní služby by měly být poskytovány například na obecních úřadech, v obchodní centrech nebo v malých prodejnách, vždy pod logem České pošty. Ilustrační foto: Mediafax

V centrále České pošty znovu zasahuje protimafiánský útvar

V centrále České pošty v centru Prahy zasahuje od rána znovu policie. Důvody zásahu policie ani pošta nesdělily, podle informací České justice ale jde o kauzu stavebních zakázek, v níž bylo od ledna obviněno devět lidí i státní podnik Česká pošta jako právnická osoba.

Česká justice už dříve informovala, že v kauze jde o víc než o malé stavební zakázky v rozsahu kolem 250 tisíc korun, jak zněla prvotní informace. Policie se po prvním obvinění zaměřila na výstavbu obřích logistických center po celé republice v hodnotě miliard korun.

Center je aktuálně dokončených 57, dalších čtrnáct chce podnik uvést do provozu v následujících dvou letech. Nahradit mají dosluhující a kapacitně nevyhovující malé třídírny zásilek, kterých pošta měla kolem pěti set. „Policisté se zajímají o stovky výběrových řízení projektu nové logistiky, který prosadil generální ředitel pošty Petr Zatloukal,“ uvedl zdroj České justice.

Jeden z vysoce postavených bývalých manažerů, čelících obviněni, požádal o status spolupracujícího obviněného. O tom, že vyšetřovaná škoda bude vyšší než dosud známých 250 tisíc korun, svědčí i to, že se věcí zabývají vrchní žalobci z Prahy. Těm vyhláška stanoví jako spodní limit pro výkon dozoru 150 milionů korun.

Kauzu spustil ÚOOZ 22. ledna zásahem v několika budovách České pošty. Obviněno bylo zatím devět lidí. Jsou mezi nimi bývalý zástupce generálního ředitele Richard Soldán, který měl do svého odchodu v prosinci loňského roku na starost logistiku, a bývalý šéf veřejných zakázek Jiří Kouba. Ten z podniku odešel již loni v květnu.

Jak dnes uvedl státní zástupce Zdeněk Matula, pěti ze stíhaných lidí bylo obvinění rozšířeno o další zločin – sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Týká se to tří zástupců zadavatele a dvou zástupců stavebních společností. Obvinění podle policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu jednali jako organizovaná skupina, která měla anipulovat s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. K dnešnímu dni policie stíhá v této věci už 15 fyzických osob a čtyři právnické.

Lednový zásah policie nedávno zmínil ministr vnitra Milan Chovanec, když oznamoval odchod generálního ředitele pošty Petra Zatloukala a jeho nahrazení Martinem Elkánem.

Robert Malecký