Předseda vlády Bohuslav Sobotka se seznámil s problémem mnohačetných a bezvýsledných exekucí. Foto: Mediafax

V ČSSD to vře kvůli odvolání Dohnala, svolává bezpečnostní výbor

Vládní ČSSD je vážně znepokojena postupem svého koaličního partnera, hnutí ANO, na ministerstvu spravedlnosti. Ministryně Helena Válková odvoláním Petra Dohnala z čela Vězeňské služby porušila sliby, které dala premiérovi a výboru pro bezpečnost, tvrdí jeho předseda Roman Váňa. Na pátek svolává mimořádné zasedání výboru.

Váňa upozornil, že ministryně Válková slíbila členům bezpečnostního výboru, že s nimi před případným Dohnalovým odvoláním projedná výsledky kontroly, kterou do Vězeňské služby poslala. „To se nestalo. A mám informaci, že stejně byla domluvená s panem premiérem, že ho nejprve s výsledky kontroly seznámí. To se také nestalo,“ řekl České justici poslanec Váňa.

Poslanci ČSSD zastávají názor, a nechali si k tomu zpracovat i právní analýzy, že Dohnalovo odvolání bylo provedeno vadně, a tudíž je neplatné. „Dostali jsme se do mimořádně nebezpečné situace analogické s Policejním prezídiem, kdy reálně hrozí, že budeme mít dva generální ředitele Vězeňské služby. Ten problém je zcela zbytečný, nesmyslný a velmi velký,“ varoval Váňa.

O situaci ve Vězeňské službě v úterý jednal klub poslanců sociální demokracie, který si pozval i svého nominanta ve vedení ministerstva spravedlnosti, náměstka pro vězeňství Pavla Šterna. Ten potvrdil, že ani s ním ministryně Dohnalovo odvolání předem nekonzultovala. „Ano, informoval nás o tom, že to byla sóloakce paní ministryně,“ řekl Váňa.

To České justici potvrdil i sám Štern. „Nebyl jsem předem informován,“ řekl. K obsahu jednání poslaneckého klubu ČSSD se nevyjádřil, považuje to za interní věc.

Vysvětlení by měla Helena Válková poslancům dát na mimořádném zasedání výboru pro bezpečnost. Váňa ho svolal na páteční dopoledne.

-rm-