Roman Houska byl zastřelen 18. listopadu 2013. Reprofoto: ČT

Vrah Romana Housky měl na svobodě strach. Pochybností o jeho motivu přibývá

Policie stále nezná skutečný motiv, který vedl loni v listopadu k vraždě vlivného severočeského sociálního demokrata Romana Housky. Vrahova konstrukce o náhodném sporu s tragickým následkem byla prakticky vyvrácena, zároveň se objevila další okolnost svědčící o možné účasti dalších osob: vrah měl na svobodě strach a sám si řekl o vazbu.

České justici to řekl důvěryhodný zdroj z ústeckého justičního prostředí. „Doslova o vazbu žadonil. Není to v takových případech úplně neobvyklé, hlavně tehdy, když se pachatel na svobodě obává o svůj život,“ řekl zdroj České justice.

Houska byl zastřelen loni 18. listopadu u vily v Chomutově, kde žil se svou partnerkou, náměstkyní ústeckého hejtmana Janou Vaňhovou (ČSSD). Podle verze, se kterou se policii přišel udat sedmatřicetiletý Michal K. z Krupky, šlo o náhodné setkání, které vyústilo v konflikt a následnou střelbu. Jenže rozpory ukázala už rekonstrukce, která se konala první dubnový týden. Střelec podle MF Dnes vypověděl, že Houskovo tělo táhl za ruku. To ale neodpovídá zajištěným stopám, podle nichž tělo někdo přenášel. To by ale vzhledem k Houskově tělesné stavbě sám těžko zvládl.

Šef vyšetřovacího týmu Martin Charvát připustil, že policie zkoumá pravý motiv vraždy. Začíná se tak naplňovat přesvědčení zmocněnkyně Houskových pozůstalých Marie Benešové, že vrahovo přiznání je dobře připravenou konstrukcí, které má buď zakrýt účast dalších lidí, nebo alespoň vést k nižšímu trestu. Benešová už dříve řekla, že přiznání je fraška a „někdo se hodně bojí“.

Michal K., na jehož stopu policii přivedl paralyzér zanechaný na místě činu, je ve vazbě od poloviny března. Na soud čeká ve věznici v Teplicích.

Robert Malecký