Tomio Okamura Foto: archiv

Advokátka Samková musí opustit kandidátku hnutí Úsvit pro eurovolby

Ačkoliv volby do Evropského parlamentu se konají za čtrnáct dní a horká část volební kampaně pro všechny zúčastněné strany tedy vrcholí, hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury muselo v posledních dnech čelit významné komplikaci. Jak totiž upozornil Radiožurnál, advokátka a dosavadní lídryně kandidátky hnutí Úsvit pro eurovolby Klára Samková se měla údajně podílet na oklamání České spořitelny. 

Vedení hnutí, které v týdnu opustil místopředseda Jaroslav Novák zvaný Večerníček, vyzvalo v sobotu dopoledne ústy ústřední postavy celé organizace Tomia Okamury Kláru Samkovou k tomu, aby opustila kandidátku. Pokud tak neučiní sama a dobrovolně do pondělí, hnutí jí nechá vyškrtnout. Jako první o tom, že Samková bude muset opustit kandidátku Úsvitu informoval server iDnes.

Samková měla podle informací Radiožurnálu odkoupit od České spořitelny nesplácenou pohledávku společnosti Sublima. Tato pohledávka měla přesahovat částku dvacet milionů korun. Samkové měla peníze na nákup poskytnout energetická skupina Komterm, pod kterou spadá právě i společnost Sublima. Pokud se tak skutečně stalo, Samková se podílela na oklamání spořitelny, která bez svého vědomí prodala závazek svému dlužníkovi.

Podle Samkové se kauza objevuje dva týdny před evropskými volbami, kdy už není možné se očistit a někoho usvědčit. „Za tuto dobu se lze kandidátů pouze zastávat, nebo je zatracovat. Je tedy zcela zřejmé, že je přesné načasování kvůli mediálnímu nátlaku, abych byla z kandidátky Úsvitu odstraněna, diskreditována a Úsvit byl poškozen ve volbách,“ sdělila Samková. Podle ní „je evidentní“, že na diskreditaci Úsvitu zájem „konkurenční strany“. Jmenovala ČSSD a ANO. „Oba tyto subjekty mají důvod k realizaci všech dosažitelných kroků vedoucích k zásadnímu oslabení Úsvit,“ uvedla Samková.

V čele kandidátky hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury by nově měl stát Roman Škrabánek, dosavadní „dvojka“. Škrabánek je v současnosti také prezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), kde Tomio Okamura působí jako viceprezident a v minulosti zastával rovněž funkci mluvčího.

-tma- -čtk-