Extremisté v Česku loni byli podle výroční zprávy méně aktivní

Extremisté v Česku loni uspořádali 272 akcí, což bylo o 136 méně než v roce 2012. Mírně ale naopak ze 173 na 211 vzrostl počet extremistických trestných činů, za což mohla hlavně série demonstrací spojených se sociálně vyloučenými lokalitami. Hlavní hrozbou pro další období zůstává nenadále vypuknutí dalších protiromských nálad. Vyplývá to z výroční zprávy o extremismu za rok 2013, kterou ve středu projednala vláda.

Loňský rok z pohledu extremismu poznamenaly zejména protesty spojené se sociálně vyloučenými lokalitami například v Duchcově, Českých Budějovicích nebo Ostravě. Spouštěcím mechanismem bylo několik incidentů mezi zástupci romské menšiny a majoritní společnosti. Podle výroční zprávy bylo v souvislosti s protiromskými demonstracemi zatím obviněno 86 lidí. 

Zpráva v této souvislosti upozorňuje, že pravicoví extremisté loni uspořádali několik demonstrací v jeden den, aby roztříštili síly policie. Případné útoky a výtržnosti při protestech jsou pak více koordinované a lépe načasované. 

Pravicoví extremisté v Česku loni uspořádali 132 akcí, z toho 68 shromáždění a 36 koncertů. Zpráva také zmiňuje prolínání fotbalových radikálů a neonacistické scény. Levicoví extremisté udělali 140 akcí, z toho 44 shromáždění a 26 koncertů. Podle dokumentu se přesouvají z ulic do klubů a kulturně informačních center. 

Obě scény jsou podle dokumentu vnitřně rozdělené na různé ideologické proudy. Extremisté podle zprávy loni neznamenali hrozbu pro demokracii v Česku. 

Proti roku 2012 se extrémní pravice ani levice příliš nezměnila. Na pravém kraji spektra i nadále dominovala Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), na druhé straně scény anarchisté. 

Širší členskou základnu pravicových radikálů tvoří podle policie asi pět tisíc lidí, militantní část ale jen asi 150. Zhruba třetinu z nich pak lze považovat za přední aktivisty a vůdčí osobnosti. U levicových extremistů je prý situace obdobná. Delší dobu u nich přetrvávají problémy s absencí vůdčích osobností.

-čtk-