Ministr zahraničí Izraele Avigdor Lieberman Foto: Ministerstvo zahraničí Izraele

Izrael odmítá obvinění Newsweeku, že v USA provádí špionáž

Časopis Newsweek začátkem května publikoval dva články, ve kterých obviňuje Izrael z rozsáhlých špionážních aktivit na území Spojených států amerických. Tyto aktivity však mají být úspěšně zametány pod koberec díky vlivné izraelské lobby v americkém Kongresu. Představitelé Izraele narčení razantně odmítají. Špionáž popřel jak bývalý šéf vojenské zpravodajské služby Amos Jadlin, tak rovněž ministr zahraničí Izraele Avigdor Lieberman.

Jadlin, který je nyní hlavou Institutu pro národní bezpečnostní studia (INSS) v Tel Avivu, v rozhovoru pro izraelskou televizi prohlásil následující: „jako bývalý šéf vojenské zpravodajské služby mohu s určitostí říci, že Izrael v USA žádnou špionáž neprovádí. Všichni předchozí vojenští náčelníci za posledních dvacet devět let vám potvrdí to samé. Každý premiér (Izraele) od aféry s Jonathanem Pollardem své tajné služby jasně instruoval: Izrael USA nešpehuje,“ řekl Jadlin.

„Tyto zprávy jsou zlomyslnými klepy. Jsem překvapen, že Newsweek publikoval články postavené na pochybných zdrojích. Americká tajná služba by měla buď vyjít s pravdou ven a říci, že se tyto zprávy nezakládají na pravdě, nebo předložit důkazy,“ dále vyjádřil své rozhořčení. „Američané musí být obeznámeni s výhodami, které ze spolupráce mezi oběma zeměmi vyplývají. Mezi takto problematickými zprávami musí existovat určitý balanc,“ dodal Amos Jadlin.

Konspirační teorie nebo ne?

Ministr pro strategické záležitosti Izraele Juval Steinitz prohlásil, že v Izraeli se začal tvořit dojem, že se „někdo“ snaží ublížit „skvělé“ tajné spolupráci mezi Izraelem a Spojenými státy. „Během všech schůzek s hlavami tajných služeb USA jsem se nikdy nesetkal s jediným nařčením, že by Izrael prováděl v USA špionáž,“ řekl Stenitz Kanálu 10 izraelské televize.

Internetový časopis Times of Israel popisuje obsah článku z Newsweeku, ve kterém byla citována výpověď jednoho z bývalých agentů americké tajné služby. Ten hovořil o návštěvě tehdejšího viceprezidenta Ala Gora v Izraeli, ke které došlo před šestnácti lety. V jeho hotelovém pokoji se měl ve ventilačním potrubí ukrývat muž, pravděpodobně izraelský špion. Agenti tajné služby před příchodem Ala Gora prohledávali hotelový pokoj. Po dokončení prohlídky v pokoji zůstal pouze jeden agent, který se rozhodl použít toaletu.

V pokoji bylo naprosté ticho, když agent tajné služby najednou uslyšel zvuk vycházející z ventilace. Dále viděl, jak se dvířka ventilace zevnitř pohnula a zahlédl postavu muže, který se snažil proniknout do hotelového pokoje.

Newsweek získal výpovědi i dalších zaměstnanců amerických tajných služeb, kteří jsou zasvěceni do informací o izraelských výzvědných aktivitách. Rozsah těchto aktivit nazvali „šokujícím“ a „alarmujícím“. Dodali, že daleko přesahuje rozsah podobných aktivit prováděných ostatními spojenci USA. Jeden ze státních úředníků Newsweeku řekl, že rozsah špionážních aktivit je takto obrovský již dlouhá léta.

Dále se nechal slyšet, že „existuje malá skupina bývalých zaměstnanců CIA a FBI, kteří články Newsweeku vítají“. Jeden z nich reagoval na silná popírání těchto nařčení ze strany izraelských představitelů. Zvláštně pak jednoho, který prohlásil, že z článků „byl cítit zápach antisemitismu“. „Ani jeden z nich není antisemitský. Ve skutečnosti to nemá s antisemitismem nic společného. Podstatou věci je to, že ve chvíli, kdy se takováto záležitost týká Izraele, jedná se s ním v rukavičkách, a přitom je jasné, že kdyby šlo o Japonsko či Indii, vyvolalo by to obrovskou vlnu pobouření.“

Terčem izraelských špiónů jsou zejména američtí vědci

Zaměstnanci americké CIA a FBI dále informovali, že Izrael jde hlavně po „vysoce postavených úřednících americké námořní služby, kteří často tráví dovolené v Haifě, po zaměstnancích vesmírného programu či vědcích s citlivými informacemi“. „Právě toto v našem oboru vždy vytvářelo velké obavy.“

Jeden bývalý americký státní úředník Newsweeku prozradil, že Izrael na světových veletrzích a konferencích pravidelně, za účelem zisku citlivých dat, vyvíjí nátlak na zaměstnance amerického obranného průmyslu.

„Pamatuji si rozhovor s vědkyní, která byla na konferenci oslovena skupinou z Izraele. Byla však natolik erudovaná, že ihned rozpoznala, o co skupina usilovala. Řekla mi, že způsob, jakým se špióni snažili získat informace, byl zarážející. Zvali vědce na různé schůzky, na kterých šlo zejména o předání citlivých dat. Vypověděla, že naivita na straně amerických vědců byla neuvěřitelná. Toto se navíc dělo neustále,“ řekl zdroj Newsweeku.

„Jejich cíl,“ řekl úředník, „je vylákat získané kontakty z USA do Izraele, pohostit je a následně  odhadnout jejich slabiny. Zažili jsme i to, že vládním úředníkům tam byly nabízeny drogy.“ Zdroj Newsweeku dodal, že toto je naprosto šílené, protože chování, jako je například užívání drog či návštěvy žen na hotelových pokojích, se nikdy neututlá. Nezávisle na tom, o jak vysoce postaveného úředníka se jedná.“

Obvinění popírá i ministr zahraničí Lieberman

„Jedná se o zákeřná obvinění,“ řekl v interview pro izraelské rádio tamní ministr zahraničních věcí Lieberman, dodávaje, že neexistují „žádné důkazy“ podpírající článek, a že Izrael nepodniká nic ani podobného tomu, co by se dalo nazvat prováděním špionáže v USA. „Nikdy bych nesouhlasil s prováděním špionáže v USA, a to přímo ani nepřímo,“ dodal.

Lieberman rovněž prohlásil, že minulý měsíc podnikl diplomatickou návštěvu USA a nikdo z kongresmanů, s nimiž vedl jednání, prý nevznesl jedinou připomínku na téma izraelské špionáže. Je názoru, že se jedná o spiknutí entit v USA, které se snaží sabotovat vztahy USA a Izraele. Ministr zahraničí rovněž odmítá, že by tato obvinění měla jakýkoli vliv na vztahy obou zemí.

Proč zrovna nyní?

Téma špionáže se začalo v posledních měsících hodně probírat zejména kvůli možnému propuštění Jonathana Pollarda. V USA narozený analytik amerického námořnictva si ve vězení v Severní Karolíně odpykává doživotní trest za špionáž pro Izrael. K jeho dopadení došlo v roce 1985. O prominutí zbytku trestu se v současnosti spekuluje v souvislosti s izraelsko-palestinskými mírovými rozhovory.

Dalším důvodem, proč se začalo hovořit o špionáži, byla diskuze o možnosti zavedení bezvízového styku mezi USA a Izraelem. Právě izraelské výzvědné aktivity byly předmětem spekulací o důvodech stálého prodlužování vyjednávání o přístupu Izraele ke skupině zemí, které mají s USA bezvízový styk.