NBÚ: Rizika kybernetických útoků v ČR jsou reálná, chystá se kybernetický zákon

Rizika kybernetických útoků na počítačové systémy státní správy ČR jsou reálná. Při otevření nového sídla Národního centra kybernetické bezpečnosti v Brně to dnes řekl ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil.

S ochranou proti počítačovým útokům, které by mohly ochromit činnost státu, by měl kromě centra pomoci kybernetický zákon, s jehož přijetím počítá vláda do konce letošního roku.“Když jsme před zhruba 2,5 roky začali centrum budovat, šlo pouze o hrozby kybernetickými útoky. Nyní se změnily na reálná rizika, na která musíme být připraveni,“ uvedl Navrátil.

Zdůraznil, že bezpečnostní situace v Evropě se v uplynulých letech zhoršila. ČR sice podle něj nepatří mezi státy, v nichž by se zásadnější kybernetické útoky mohly aktuálně očekávat, přesto na ně musí být stát připraven. O to by se měl postarat tým 34 expertů, kteří budou působit v Národním centru kybernetické bezpečnosti. To je součástí NBÚ.

„To, co po nás požaduje veřejnost i podnikatelé, je kvalitní zajištění fungování státu. Nepochybně k tomu patří také jeho kybernetická bezpečnost, které se rozhodně budeme věnovat,“ řekl při otevření nového sídla centra premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Centrum shromažďuje a vyhodnocuje informace o kybernetických útocích, koordinuje boj s nimi a jeho posláním je také navrhovat opatření, jak těmto napadením ve světě počítačů zabránit.

Centrum zahájilo svoji činnost v lednu 2012, a to v prostorách brněnské Univerzity obrany. Zatím v něm pracuje 22, ale časem by se měl tým rozšířit na 34 pracovníků. Dnes centrum oficiálně otevřelo nové sídlo v brněnské Mučednické ulici. Budovu dříve využívala armáda. Její oprava stála 34 milionů korun, technické zabezpečení na 6,5 milionu a vybavení nejmodernější počítačovou technikou na přibližně 38 milionů korun.

„Vytvoření centra je významným krokem v oblasti kybernetické bezpečnosti republiky. Zároveň se pracuje na přípravě zákona o kybernetické bezpečnosti. Tyto dvě věci řadí ČR v ochraně proti počítačovému pirátství na přední příčky mezi státy Evropy,“ řekl ČTK Jan Hajný, který vede pracovní skupinu kybernetické bezpečnosti Vysokého učení technického (VUT) v Brně.

K nejčastějším útokům na počítačové systémy patří podle Hajného takzvané DDoS útoky. Jde o techniku kybernetického útoku, při kterém se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne nápor a přestane fungovat.

-čtk-