Nejvyšší kontrolní úřad varuje, že Ministerstvo financí ani finanční úřady dosud ani jednou toto nelegální podnikání nepostihly,

NKÚ by měl kontrolovat veřejné peníze, rozhodla Sněmovna

Sněmovna schválila ústavní novelu o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Úřad by měl podle předlohy prověřovat nakládání s veřejnými penězi, s penězi z veřejných rozpočtů a také s majetkem firem, v nichž má majetkovou účast stát, kraje nebo obce. Norma míří k posouzení do Senátu.

Poslanci upravili poslaneckou ústavní novelu podle doporučení kontrolního výboru, s nímž souhlasil i prezident NKÚ Miloslav Kala. Pro hlasovalo 125 ze 136 přítomných zákonodárců, proti jich bylo sedm, hlavně z klubu ODS.

Původní předlohu Kala kritizoval, vedla by podle něho spíše k omezení pravomocí úřadu. Skupina poslanců chtěla, aby NKÚ kontroloval kromě jiného hospodaření s majetkem krajů i obcí, příjmy a výdaje jejich rozpočtů ale jen z hlediska souladu se zákony. Kontrolovat měl taky hospodaření s majetkem veřejných institucí, o nichž tak stanoví zákon, a to v zákonem stanoveném rozsahu.

Kritiku budil i pozměňovací návrh ústavně-právního výboru, o němž už Sněmovna nehlasovala. Byl podobný jako předloha kontrolního výboru s rozdílem, že u firem s podílem státu, krajů nebo obcí by úřad mohl prověřovat pouze výkon vlastnických práv.

„Je to skvělá zpráva. Tohoto kroku poslanců si cením o to víc, že se nakonec přiklonili k té nejlepší variantě ze tří možností, ze kterých měli při hlasování na výběr,“ sdělil Kala. Doufá, že Senát schválí předlohu taky a nezopakuje zamítavý postoj k podobné normě v minulém volebním období. „Byla by škoda takovouto šanci na lepší kontrolu hospodaření s penězi daňových poplatníků nevyužít,“ dodal Kala.

Ústava nyní uvádí, že NKÚ kontroluje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Některým poslancům a senátorům se nelíbí to, že různé státní instituce mnohdy prověřují stejnou záležitost a přitom leckdy s protichůdnými závěry. Nynější mnohačetné prověrky stejných věcí různými úřady v obcích a městech byly jedním z argumentů, proč Senát minulou novelu zamítl.

Dnes před tím varoval bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Nejsem příznivcem názoru, že čím více bude kontrol, tím bude svět šťastnější,“ uvedl. Zákonodárci by prověrky a byrokracii podle něho neměl rozšiřovat, aby chtěl do obecních zastupitelstev vůbec někdo kandidovat. Pro předlohu se v krátké rozpravě vyslovil naopak lidovec Ludvík Hovorka, podle kterého se NKÚ osvědčil a je potřeba jeho pravomoci zvýšit.

Kala zdůraznil, že NKÚ by neprováděl kontroly jako kobercové nálety. „Nejde o to zkontrolovat každou obec, ale zanalyzovat rizika špatného hospodaření s obecními a krajskými prostředky,“ uvedl. Podle výsledku by se úřad zaměřil na konkrétní místo a ostatní starostové by podle závěrů prověrky mohli případné chyby napravit.

Na ústavní novelu by měla navázat změna zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Tuto předlohu Sněmovna již dřív vrátila autorům k přepracování. Znovu by měla být předložena až podle schváleného znění ústavní novely.

-čtk-