Po svém odchodu z funkce Helena Válková řekla, že nešlo o její svobodné rozhodnutí Foto: archiv

O řešení situace ve vedení ministerstva má být jasno na konci víkendu

Situace ve vedení Ministerstva spravedlnosti by měla dospět k řešení během víkendu. Ministryně Helena Válková (ANO) se v neděli večer sejde s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, schůzky se má zúčastnit i první náměstkyně Hana Marvanová. O tom, jak se hnutí ohledně vedení jím spravovaného resortu rozhodne, bude pak ve středu informován i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), ten už řekl, že upřednostňuje stabilitu.

Česká justice oslovila řadu osobností justice a právních profesionálů, aby zhodnotili současnou situaci. Ta se vyhrotila ve středu, kdy ministryně náměstkyni nabídla dohodu o jejím odchodu a jejím případném pokračování jinde ve státní správě. Důvodem byly trvalé spory Hany Marvanové s lidmi v jí podřízených sekcích. Například z klíčového legislativního odboru za posledních několik měsíců odešla zhruba třetina lidí.

Marvanová naopak za svým odchodem, který ještě oficiálně neoznámila, vidí tlaky údajných lobbistických skupin zvenčí ministerstva. Válková je na nedělní schůzce s Andrejem Babišem odhodlána požádat o souhlas s odvoláním náměstkyně Marvanové.

„Vážím si Heleny Válkové i Hany Marvanové. Myslím však, že vývoj událostí v posledních měsících potvrdil, že Hana Marvanová je solitérní bojovník, který se nechce svázat standardy ani konvencemi, a její působení v administrativě ústředního úřadu státu komplikuje život jí i ministerstvu spravedlnosti. Jsem s tímto ministerstvem a specielně s úsekem, který nyní vede Hana Marvanová, již dlouho v poměrně úzkém kontaktu, zažil jsem 11 ministrů spravedlnosti, ale nepamatuji, že by se některý z náměstků ministra choval jako paní Marvanová. Překvapením pro mne jsou některá její mediální vystoupení z poslední doby a jsem rozčarován, když se dozvídám, že dosud výborný legislativní útvar, vytvořený na ministerstvu Františkem Korbelem, opouštějí kvalitní lidé, o nichž vím, že jsou nejen vynikajícími legislativci, ale že k ministerstvu byli také příkladně loajální,“ napsal České justici autor nového občanského zákoníku prof. Karel Eliáš.

Na podporu Heleny Válkové vystoupili i děkanka Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci prof. Milana Hrušáková nebo pedagog a obchodní právník prof. Jan Dědič. „Přiznávám, že podstatu dnešního sporu jsem vůbec nepochopila. Pokud by však pí  ministryně měla být označována za nějak podjatou v rámci výběrového řízení, pak něco takového mě může jenom pobavit, protože ji znám více než třicet let a nejednou jsem měla možnost si její objektivity všimnout,“ uvedla pro Českou justici prof. Hrušáková.

Obsáhle se k situaci ve vedení resortu vyjádřil prof. Pavel Šámal, který stojí v čele komise pro rekodifikaci trestního řádu. „Jsou mi známy spory mezi ministryní spravedlnosti prof. Helenou Válkovou a její první náměstkyní JUDr. Hanou Marvanovou, které mě netěší, neboť nepřispívají k dobrému fungování nejen ministerstva, ale i celé justice. Osobně si přeji, aby se celá situace co nejdříve vyřešila a legislativa i jiné odbory ministerstva byly co nejrychleji stabilizovány a mohly pracovat ku prospěchu občanů a naší společnosti,“ uvedl prof. Šámal.

Premiér Bohuslav Sobotka se v rozhovoru pro sobotní MF Dnes vyslovil pro zachování stability ve vedení ministerstva. „Obě jsem si pozval na příští týden, aby mě o situaci na ministerstvu informovaly. Požádal jsem také předsedu hnutí ANO, aby mi sdělil své stanovisko. Já jako předseda vlády spíše upřednostňuji stabilitu. Myslím, že žádný ministr nedokáže nic podstatného prosadit za pár měsíců, potřebuje rok dva,“ řekl předseda vlády.

Na stranu Hany Marvanové se naopak postavil náměstek pro vězeňství Pavel Štern, který je do vedení ministerstva nominován za ČSSD. „Hana Marvanová je neoficiální vůdkyní protikorupčního hnutí v Čechách, ta její pracovní historie je v tomto dost výrazná. Dovedu si tedy představit, že určitým skupinám vadí. Její odchod z ministerstva by byl obrovskou ztrátou nejen pro tento úřad, ale i pro agendu, kterou má na starosti,“ řekl Štern MF Dnes.

Na svém facebookovém profilu reagoval také bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil, který byl minulý týden zvolen do europarlamentu za TOP 09 a na ministerstvu spravedlnosti v uplnulých měsících pracoval jako pradce Hany Marvanové. „Sleduji ze zahraničí dění okolo sporů mezi ministryní Válkovou a Hanou Marvanovou, a nestačím se tomu divit. Paní Marvanovou dlouhá léta znám, pracovala pro mě v době mého působení v čele ministerstva spravedlnosti, kde například odvedla skvělou práci při odvolání vrchního státního zástupce Rampuly, a z osobní zkušenosti tak mohu říci, že je nejen velkou odbornicí v oblasti práva, ale také člověkem s jasnými postoji a zásadami, dlouhodobě bojujícím proti korupci. Odvolání nebo jakýkoliv jiný způsob ukončení působení Hany Marvanové na ministerstvu bych považoval za velkou chybu ministryně Válkové, což by koneckonců nebyla chyba první,“ napsal Pospíšil.

Robert Malecký