Obvinění exradních Prahy 2 kvůli zakázce na teplo policie stáhla

Policie stáhla obvinění exstarosty Prahy 2 Jiřího Palusky a čtyř bývalých radních kvůli zakázuce na dodávku tepla. České justici to řekla zastupitelka Alexandra Udženija (ODS), která mezi obviněnými figurovala.

„Můj právní zástupce mě dnes informoval, že obvinění bylo staženo,“ řekla Udženija. Bližší podrobnosti o důvodech, proč se policie po několika dnech od obvinění rozhodla otočit, zatím nemá.

Rada druhého pražského obvodu v roce 2009 odhlasovala se společností PM Partners smlouvu bez výběrového řízení. Policie radní obvinila pro porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Mezi obviněnými byli také nynější místostarosta Jan Vaněk (ODS), současný radní Václav Vondráček (ODS) a bývalá radní Jana Babická (ODS), kteří pro uzavření smlouvy hlasovali.

Udženija už dříve obvinění označila za „absurdní kriminalizaci komunálních politiků“. Radní podle ní přijali pouze dočasnou a překlenovací smlouvu, aby obyvatelé Prahy 2 nezůstali bez tepla. Dodala, že dohodnutá cena byla nižší než u smlouvy, která vypršela.

Neoficiálně se mluví o tom, že důvodem zrušení mohla být formální chyba ze strany policie, která údajně použila jiné paragrafy, než jaké byly v době údajného spáchání činu platné. Mluví se rovněž o tom, že policejní orgán, který obvinění zpracoval, nesouhlasil s pokynem státního zástupce, aby exradní stíhal.

-rm, čtk-