Policejní prezident Tomáš Tuhý Foto: archiv Foto: archiv

Policejní prezident odmítá, aby se celníkům posilovaly pravomoci

Policejní prezident Tomáš Tuhý nesouhlasí s tím, aby se posilovaly pravomoci Celní správy směrem k možnosti vést vlastní vyšetřování. Nápad, aby celníci měli vlastní vyšetřovací pravomoci, vzešel z březnového semináře o kompetencích Celní správy a podpořili ho například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo šéf senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl.

Celníci už se svůj záměr stihli sepsat a předložit ho ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), pod kterého spadají. S tím, aby se vyšetřování vybraných trestných činů, týkajících se daňové kriminality, „stěhovalo“ od policie pod ministerstvo financí, ale nesouhlasí vedení policie. „Daňová problematika může být na ministerstvu financí, nicméně ta trestněprávní odpovědnost, ten policejní orgán, je Policie ČR,“ řekl Tuhý České justici.

Celníci chtějí, aby se jejich kompetence rozšířily od roku 2017. „Celní správa předložila ministrovi financí záměr rozšířit své kompetence v oblasti trestního řízení, a to tak, aby mohla prověřovat i vyšetřovat všechny trestné činy spáchané porušením daňových předpisů,“ citoval mluvčího celníků Jiřího Bartáka deník Insider.

Policejní prezident upozornil, že se vyšetřování vede v mantinelech trestního řádu, což by jakákoli změna musela zohlednit. „To je široká diskuse, která by měla návaznost na změnu trestního řádu. A obávám se, že na to současný stav není připraven. Proto bych já osobně doporučoval zůstat u toho formátu, který je v současné době nastaven,“ uvedl.

Ministerstva vnitra a financí podepsala v dubnu dohodu o spolupráci při potírání daňových úniků. Cílem projektu, který je někdy po slovenském vzoru nazýván Kobra, je účinnější boj proti daňovým únikům a lepší koordinovace spolupráce mezi daňovou správou a policií. Podle Tuhého je takováto dohoda dostatečná a není třeba dalšího posilování pravomocí celníků. „Ten tým Kobra by byl schopen tyto věci dostatečně pokrývat,“ řekl policejní prezident.

Ten už krátce po svém jmenování potvrdil, že klíčovým útvarem policie pro vyšetřování daňové kriminality je Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Teď je podle něho třeba převést dohodu do praxe. „V tuto chvíli je naším úkolem personálně zabezpečit ÚOKFK, který bude tuto problematiku řešit, a nastavit takové parametry, aby byl v boji s daňovou kriminalitou velmi úspěšný,“ řekl České justici.

Konkrétně má být v odděleních pro boj s daňovou kriminalitou na centrále ÚOKFK rychle vytvořeno pět nových tabulkových míst, další policisté mají být do Kobry začleněni na krajských a územních útvarech, tedy přímo v regionech. „Ten princip půjde směrem dolů, policisté budou v této problematice proškolováni,“ řekl policejní prezident.

Robert Malecký