Průvod Million Marihuana March na Václavském náměstí v Praze. Foto: legalizace.cz

Prahou prošel průvod za legalizaci marihuany. Slyšet bylo i o zásahu proti growshopům

Kolem 8000 lidí se v sobotu zapojilo v centru Prahy do pochodu za legalizaci konopí, řekl předseda občanského sdružení Legalizace.cz a hlavní pořadatel Robert Veverka. Průvod se za hudebního doprovodu vydal z Karlova náměstí přes Václavské náměstí a Vinohradskou ulicí do žižkovského parku Parukářka, kde se počet účastníků happeningu ještě rozrostl. Pochod se obešel bez vážnějšího incidentu.

Sobotní akce byla součástí celosvětové kampaně Million Marihuana March. V Praze se uskutečnil 17. ročník. „Ten zájem účastníků je každým rokem vzrůstající, což je podporující. Hlavním požadavkem celosvětové demonstrace je legalizace pěstování a držení konopí pro vlastní potřebu,“ uvedl Veverka.

Letos sdružení také upozornilo na nedořešenou legislativu kolem léčebného konopí a loňský zásah proti majitelům growshopů. „Policie zlikvidovala poměrně velké množství legálních podnikatelů, kteří nepáchali žádnou trestnou činnost,“ prohlásil Veverka.
Účastníci akce většinou nepůsobí v okolí průvodu a happeningu velké problémy. Dnes policisté podle Daňka museli řešit dvě podezření z přestupku, která se týkala držení několika gramů marihuany. Majitelé drogy byli podle něj převezeni na policejní služebnu, kde s nimi byl přestupek vyřešen.

Demonstrující se začali scházet na Karlově náměstí už před polednem, s sebou měli transparenty podporující legalizaci marihuany. Velká část z nich se kromě kouření konopí posilňovala také pivem či vínem. V čele průvodu byl vůz s hudební aparaturou, který udával tempo pochodu a roztancoval velkou část protestujících. Účastníci pochodu byli převážně mladí lidé, kteří v ulicích Prahy občas také pískali na píšťalky. Zvědaví turisté a kolemjdoucí si průvod fotili a natáčeli na videokamery.

Počet účastníků pochodu se postupně rozrůstal. Na trasu z Karlova náměstí vyrazilo několik stovek lidí, na Václavském náměstí jich byly podle odhadů už dva tisíce. Průvod pak pokračoval Vinohradskou ulicí k náměstí Jiřího z Poděbrad, odtud pak k Olšanskému náměstí na Parukářku, kde se začaly střídat kapely, které podpořily happening. Diskutovat přišli i někteří kandidáti do eurovoleb. Pořadatelé připravili i program pro děti, trh či přednášky. V noci bude akce pokračovat v pražských klubech.

Loni prošlo metropolí kolem sedmi tisícovek zastánců legalizace marihuany. Akce se obešla bez vážnějšího incidentu, policie zadržela kvůli drogám sedm lidí. Za pěstování nebo přechovávání konopí ve větším než malém množství hrozí postih. Marihuana je podle všeho tuzemskou nejrozšířenější ilegální drogou.

-čtk-