Zda na přelomu tisíciletí plánované pořízení gripenů provázela masivní korupce, se už nedozvíme. Důvody lze hledat i v obsahu dohod uzavřených ve Velké Británii. Foto: army.cz

Případ Gripeny: Další vyšetřování není ve veřejném zájmu

Do poslední chvíle sledoval britský Úřad vyšetřování závažných podvodů vývoj vyšetřování případu „Gripeny“ v České republice kvůli nadnárodní korporaci BAE Systems. Společnost BAE Systems, některými médii nazývaná obchodníkem se smrtí, je marketér zbrojních systémů a zbraní včetně letounů Gripen. Protože vyšetřování BAE Systems britským Úřadem vyšetřování korupce a závažných podvodů (SFO) bylo ve Velké Británii paralyzováno politiky a politickými dohodami, upíral SFO pozornost mimo jiné k České republice.

Vyplývá to z rozsáhlé analýzy periodika pro vojenský průmysl Defense Industry, jakožto i ze zpráv SFO. Tento mírný optimismus slovy Defence Industry „zabilo“ Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené JUDr. Lenkou Bradáčovu, když tento týden případ „Gripeny“ odložilo, protože „nebyly zjištěny skutečnosti opravňující zahájení trestního řízení proti konkrétní osobě“.

Šest let strávil britský SFO vyšetřováním podezření, že BAE Systems vyplácí za dohody v řadě zemí obrovské sumy v úplatcích, uvádí se v analýze Defence Industry z ledna loňského roku. „Vyšetřování gigantické dohody s leteckou společností v Saudské Arábii Al-Yamamah bylo zabito v prosinci 2006 z důvodů národní bezpečnosti poté, co Saúdové vyhrožovali, že ukončí protiteroristickou spolupráci a sdílení tajných dat. Vládní rozhodnutí bylo potvrzeno britskou Sněmovnou lordů, avšak SFO pokračoval ve sledování hlášení týkajících se Chile, České republiky, Rumunska, Jižní Afriky, Tanzanie a Kataru,“ píše se v analýze.

O čtyři roky později, v roce 2010, však došlo ohledně vyšetřování BAE Systems k dohodě mezi britským SFO a americkým ministerstvem spravedlnosti, která mimo jiné vyústila v roce 2012 ve vyrovnání s Tanzánií, které měla BAE Systems zaplatit desítky milionů dolarů na vzdělávání. „To znamenalo pro rok 2013 malý zjevný pokrok ve vyšetřování v Jižní Africe a v České republice,“ dodává Defence Industry, když v analýze znovu zmiňuje Českou republiku.

Co se tedy dělo v České republice: Zatímco rozsáhlé vyšetřování BAE Systems ve světě spěje k útlumu a je postupně zabíjeno jednou mimosoudní dohodou za druhou, v prosinci 2009 vydává tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká pokyn ke kontrole skončené věci – případu Gripeny v České republice, který vyšetřovatelé ÚOKFK právě podruhé odložili.

V březnu 2010 pak Vesecká nařizuje „rozsáhlé“ doplnění dokazování s tím, že „kontrolou skončené věci bylo zjištěno, že rozhodnutí o odložení této trestní věci je nezákonné a předčasné,“ vyplývá z citací tiskové zprávy Nejvyššího státního zastupitelství z té doby. Zprávu však již nelze v archivu nalézt, neboť v České republice každý nový nejvyšší státní zástupce vždy zlikviduje archiv veřejné komunikace toho předešlého. Proto lze opět pouze z citací tisku v srpnu 2010 zjistit, že „Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká využila nabídky americké strany a koncem července požádala státního zástupce ministerstva spravedlnosti ve Washingtonu o spolupráci a poskytnutí informací a materiálů v kauze údajné korupce při plánovaném nákupu letounů Gripen.“

V dalších zprávách pak Vesecká konstatuje, že přes všechny pokusy a kontakty žádné informace zásadní pro vyšetřování neobdržela. Ani nemohla. Jak vyplývá z analýzy Defence Industry, zatímco v únoru 2010 NSZ stále prověřuje skončenou věc „Gripeny“, aby ji v březnu 2010 znovu otevřelo, dochází v téže době k ujednání mezi Velkou Británií a ministerstvem spravedlnosti USA vedoucí k další dohodě.

„Ministerstvo spravedlnosti USA ucítilo vlastní příležitost. Dohodou uzavřenou v květnu 2010 byla většina případů smetena ze stolu, nikoli však úplně všechna vyšetřování,“ uvádí se v analýze Defence Industry.

Především se však ještě v únoru stala jedna zásadní událost, o které Vesecká zřejmě nevěděla: Dne 2. února 2010 britský SFO oznámil kromě globální dohody s USA a s BAE Systems, že také zastavuje všechny úkony týkající se Rakušana Alfonse Mensdorffa-Pouilly a prohlásil, že pokračování vyšetřování není nadále v zájmu veřejnosti. Alfons Mensdorf-Pouilly měl být přitom klíčovou osobou i pro českou větev případu, neboť tato osoba v 90. letech působila v ČR jako poradce pro BAE Systems.

Toto uvedl dne 2. února 2010 Britský SFO pod titulkem “SFO stahuje všechna obvinění proti Alfonsu Mensdorffu- Pouilly”: V návaznosti na naše dnešní prohlášení o globální dohodě mezi SFO a Ministerstvem spravedlnosti USA a společností BAE Systems zvážil ředitel Úřadu závažných podvodů postavení jednotlivců v této věci, píše se ve zprávě SFO dne 2. února 2010. Ředitel bere v úvahu, že společnost souhlasila s dohodou o vině jak ve Velké Británii, tak i ve Spojených státech, a souhlasí, že zaplatí finanční náhrady. Za těchto okolností rozhodl (ředitel), že není nadále ve veřejném zájmu pokračovat ve vyšetřování jednání jednotlivců. Následkem toho se obvinění vznesené dne 29. ledna proti hraběti Alfonsu Mensdorff-Pouilly ve vztahu k určitým evropským zemím stahuje, píše se ve zprávě SFO.

Tímto rozhodnutím končí vyšetřování obranných kontraktů BAE ze strany SFO, uvádí se doslova v tiskové zprávě v britském archívu SFO ze dne 2. února 2010.

Ve chvílích, kdy na základě globálních dohod mezi Británií, USA a BAE bylo vyšetřování údajných monstrózních úplatků ukončeno, rozhodnutím Renáty Vesecké mělo v České republice znovu začít. Vesecká, která v té době neměla žádnou politickou podporu, se zřejmě o této pro ni sebevražedné misi rozhodla sama.

Jediný, kdo slovně respektoval vyšetřování případu Gripeny, byl – jak dále vyplývá z analýzy Defence Industry – předseda vlády Petr Nečas, když řekl, že jeho vláda neuzavře další smlouvu o pronájmu Grepenů, dokud vyšetřování neskončí. Dokonce podmínil další jednání předáním podkladů z vyšetřování SFO, což se ve světle nových skutečností jeví jako nemožné.

Policie třetí vyšetřování případu Gripeny v ČR skončila v říjnu 2013. Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL schválila kontrakt o pronájmu gripenů za částku 1,7 miliardy ročně do roku 2027 dne 12. března 2014. Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené JUDr. Lenkou Bradáčovou znovu odložilo případ Gripeny dne 14. května 2014.

Sebevraždená mise Renáty Vesecké, kterou ti, jichž se týkala, zpovzdálí celou dobu pozorovali, však s sebou mezitím stáhla další osoby, neboť původní úmysl a ambice Vesecké vyšetřit případ Gripeny se zjevně vymkl. Myš, která řvala, dávno nebyla nebezpečná BAE Systems, nýbrž pouze sama sobě.

Podle aktuálních údajů zaměstnává BAE Systems v USA 38 tisíc lidí z celkového počtu 100 tisíc lidí. BAE Systems operuje v USA, Austrálii, Velké Británii, Indie a v Saudské Arábii. Podle poslední výroční zprávy měla loni tržby ve výši 18 miliard liber.

Irena Válová