Policejní komando - ilustrační. Foto archiv

Prolínání práce elitních útvarů policie má vyřešit centrální analytický tým

Vznik nového analytického útvaru spadajícího pod náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování oznámil v České televizi policejní prezident Tomáš Tuhý. Tento analytický útvar má mimo jiné rozhodovat o tom, které případy mají spadat pod protikorupční útvar policie a které případy naopak pod protimafiánský útvar. Policejní prezident tak chce zabránit tomu, co se dělo v nedávné době, kdy docházelo k prolínání jejich činností.

Tuhý zhodnotil dosavadní práci ÚOKFK a ÚOOZ jako velmi dobou, a to včetně jejich vedení. Po nástupu nového náměstka policejního prezidenta, na jehož výběr se v současné době čeká, se chce policejní prezident uvnitř policie bavit právě o tom, jak zabránit dalšímu dublování činnosti zmíněných klíčových útvarů policie. „Chci, aby policie byla jednotná a byla schopna eliminovat právě podobné věci, tedy aby nedocházelo k tomu dublování. K tomu by měl právě sloužit analytický útvar, který bude mít k dispozici náměstek policejního prezidenta, který by měl jasně vymezovat tu příslušnost,“ uvedl Tuhý.

Podle jeho představ má analytický útvar pod náměstkem pro službu kriminální policie a vyšetřování (SKPV) sdílet společné informace s celorepublikovými útvary tak, aby bylo možné vytvořit jednotný pohled na prověřování konkrétních případů. Koordinaci by měl zajistit právě nový náměstek policejního prezidenta. „Jde o to, abychom byli schopni říct, že tato věc přísluší protikorupčnímu útvaru, toto je věc organizovaného zločinu. Nicméně řada věcí se může prolínat a já nevylučuji, že zde budou pracovat společné týmy. Nebojím se této kooperace, mělo by to přinést vyšší efekt,“ řekl policejní prezident.

Právě vznik tohoto analytického útvaru je novou informací, která může vyvolat bouřlivou diskusi. Jak totiž v minulosti vyšlo najevo, od roku 2007 platilo interní nařízení, podle kterého museli detektivové informovat své šéfy o začátku trestního řízení. Kvůli tomu pak mělo docházet nejen k průtahům při vyšetřování, ale podle některých názorů dokonce k informování údajných pachatelů trestné činnosti a následnému ničení důkazů.

„Bylo to v kauze Opencard, v době, kdy pražský magistrát řídil Pavel Bém. Vyšetřování bylo zdržováno patnáct dní a mezitím na magistrátu skartovali důležité materiály. Trestní řízení v kauze Opencard pokračuje, stíháme víc než deset osob. Ale jsou to jen řadoví úředníci. Z toho co vím, mělo stíhání mířit výš,“ uvedl konkrétní příklad z praxe v rozhovoru pro Hospodářské noviny v srpnu 2012 někdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Nařízení o informování nadřízených zrušil v lednu 2011 až nově příchozí policejní prezident Petr Lessy. Slova policejního prezidenta Tuhého lze ovšem do jisté míry vnímat tak, že se blíží návrat podobného opatření. Pokud má totiž náměstek policejního prezidenta pro SKPV prostřednictvím svého analytického útvaru koordinovat přidělování kauz konkrétním útvarům policie, z logiky věci jej o takových případech musí dopředu někdo informovat.

O rozdělování případů dle jejich zaměření konkrétním celostátním útvarům hovořil policejní prezident Tomáš Tuhý již v rozhovoru pro Českou justici krátce po svém nástupu do funkce v polovině dubna. „Já bych byl velmi rád, aby policie měla jasný řád a abychom přesně věděli, který útvar za kterou problematiku zodpovídá,“ řekl před měsícem Tuhý. Konkrétní řešení však před měsícem ještě nenabídl.

Tuhý v neděli potvrdil, že jediným přihlášeným kandidátem do probíhajícího výběrového řízení na místo náměstka pro kriminální policii a vyšetřování je dosavadní šéf Útvaru speciálních činností Zdeněk Laube. Ze slov policejního prezidenta vyplynulo, že by si výběr Laubeho do funkce náměstka přál. Uvítal by podle svých slov sice, kdyby se o funkci ucházelo více kandidátů, pokud je ale jen jeden, nebrání to prý tomu, aby jej posoudila odborná komise. „Pokud dospěje k závěru, že i tento kandidát je jediný, je pro mě výhodný a stane se součástí mého nového týmu, tak budu velmi rád,“ uvedl.

Laube je již několik let šéfem policejního útvaru, který má například na starosti vysazování agentů do kriminálního prostředí nebo ochranu svědků. Před rokem 1989 pracoval pro komunistickou Státní bezpečnost (StB). Nový policejní prezident Laubeho hájí. Laube je prověřen na stupeň tajné a prošel prověrkou občanských komisí. Předlistopadové působení u sledovačky StB Tuhý přirovnal k práci v dnešní ochranné službě.

„Já se za pana Laubeho stavím. Pro mě je to velmi kvalitní manažer a dokazuje to celých 25 let, co funguje u novodobé policie,“ řekl Tuhý. Tuhý zdůraznil, že více než 25 let po pádu komunistického režimu by neměl být označován za člověka spojeného s StB.

-tma- -čtk-